Zaljubićete se na prvi zalogaj u ČIZKEJK LOPTICE
Jednostavnije za pripremu od torte, imaju pet sastojaka i gotove su za oko pet minuta
28.04.2023
GurmanlookUžičani ovaj specijalitet rado jedu za doručak, pa kad odmorite od uranka i roštilja možete ovaj recept i da isprobate
podeli vest:
Sarma, pljeskavica, ajvar.. sve to se našlo na listi najboljih jela svetskog kulinarskog časopisa TasteAtlas. Međutim, kao krunisana kraljica ubedljivo na prvom mestu našla se komplet lepinja- tradicionalno jelo Zlatiborskog okruga. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja.
I koliko god se približavali savremenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.
- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate - rekla je za RINU iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.
Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
Jednostavnije za pripremu od torte, imaju pet sastojaka i gotove su za oko pet minuta
28.04.2023
GurmanlookČuveni kritičar Pit Vels je pozvao na srpske žurke i hranu
25.04.2023
Gurmanlook- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko - naglašava Rada.
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada "pukla" za nepunih sat vremena.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da posle Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru "Šuljaga" u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
Originalni recept za bolonjeze sos je zvanično izmenjen od strane Italijanske akademije kulinarstva
27.04.2023
GurmanlookOvoga puta vam donosimo jedan kraljevski recept, ali doslovno kraljevski
18.04.2023
GurmanlookSavršen subotnji porodični doručak...
08.04.2023
GurmanlookIzašla je lista najboljeg mesa u svetu po državama, a tri naša proizvoda našla se među prvih 50
01.04.2023
GurmanlookU akciji potrage učestvuju i hiljade volontera
pre 16 minuta
SvetOn je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret
pre 1 sat
HronikaReč je o učenicima koji pohađaju Gimnaziju u Jagodini
pre 1 sat
HronikaKako je ispričala, nju je sam Bog spasao, jer je samo nekoliko minuta pre urušavanja nadstrešnice sedela na klupi ispod nje
pre 1 sat
HronikaDaljom istragom biće utvrđene sve okolnosti koje su dovele do ove saobraćajne nezgode.
pre 1 sat
HronikaPripadnici MUP-a, SAJ-a i Žandarmerije su u pripravnosti od ranog jutra u potrazi za Balijagićem
pre 2 sata
HronikaVažno je da se povređenima stalno obraćate, da ih bodrite, kaže jedan od spasilaca
pre 2 sata
Hronika"Ja sam ona devojka sa video snimka koja je uspela da izađe ispod nadstrešnice na Železničkoj stanici Novi Sad"
pre 2 sata
HronikaOna je tu da nas podseti da ne smemo biti lenji i pronalaziti izgovore za sopstvene neuspehe, jer - sve se može
pre 42 minuta
SudbineSarađivao je sa brojnim estradnim ličnostima.
01.11.2024
SudbineSpecijalizaciju iz psihijatrije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1996. godine
01.11.2024
SudbineRešenje joj je ponudila majka, koja joj je predložila crkveni hor za početak, otrila je monahinja u emisiji "Ako progovorim"
30.10.2024
SudbineTalentovana zvezda je 2002. godine otkrila da joj je dijagnostikovana hronična bolest
29.10.2024
SudbinePorodica se javnosti obraćala za pomoć jer im je bilo potrebno 35 miliona dinara za dečakovo dalje lečenje.
29.10.2024
SudbinePublika mi više ne viče "Zar žensko da nam sudi" i "Sudija idi kući, kuvaj ručak, peglaj..."
29.10.2024
Sudbine
Ostavite komentar