Slobodno vreme > Gurmanlook

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Slane PERECE bolje nego iz pekare

Nema razloga da vikendom trčite u pekaru

Autor: K1 info/ dooking.rs

15/07/2023 > 09:17

podeli vest:

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Slane PERECE bolje nego iz pekare
Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1


Stvarno, zašto biste vikendom ustajali ranije i trčali u pekaru? Umesto toga, zavrnite rukave i bacite se na posao.

Donosimo vam recept za ukusne i mekane domaće perece. Odlično se slazu s jogurtom. Provereno.  

Testo: 300-350g brašna, 20g kvasca, 1 kašičica šećera, 200 ml vode, 50 ml ulja + ulje za premazivanje, 1 kašičica soli, 

Slani preliv: 1 kašičica soli, 2 kašike brašna, 4-6 kašika vode

Priprema: U većoj činiji izdrobite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i brašna, i 200 ml mlake vode. Sastojke promešajte, pa ostavite 10 minuta na toplom, da se kvasac aktivira.

Zatim dodajte ulje, pa postepeno dodajte brašno i so. Umesite glatko mekano testo. Testo je jako lepljivo, ali nemojte da dodajte previše brašna, kako bi Vam pecivo bilo što mekše. Kako ne biste dodavali puno brašna , testo uvaljate u ulje, stavite u pobrašnjenu činiju i ostavite pokrivenu 60 minuta da naraste. 

Testo oblikujte u duguljasti valjak pa podelite na 6 delova. Formirajte 6 loptica. Stavlite ih na pobrašnjenu radnu površinu. Uzmite lopticu i na čistoj radnoj površini razvucite što duži valjak, a zatim ga preklopite i oblikujte perecu. 

Perece stavite na tepsiju sa papirom za pečenje i ostavite pokriveno 10 minuta. Za to vreme uključite rernu na 250 C da se greje. Pecite 10 minuta na 210 stepeni. Za to vreme pripremte slani preliv.

U činijici promešajte 1 kašičicu soli sa 2 kašike brašna i 4-6 kašika vode. Smesa treba da bude gustine , kao za palačinke. Smesu išarajte preko testa i vratite u rernu da se peče na 210 C , dok pecivo ne porumeni. Pečene perece poprskajte sa malo vode i pokrijte sa krpom ili folijom, kako bi dodatno omekšale. 

Ostavite komentar