POTAŽ OD TIKVICA I NANE je idealan letnji lagani ručak: Aromatičan je, okrepljujuć i sigurno će vam se dopasti
Za pripremu je potrebno jako malo vremena, a kad je jednom probate pravićete je stalno
23.07.2024
GurmanlookPriprema ovog jela je jako jednostavna i ne zahteva puo vremena
podeli vest:
Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara). Način pripreme zavisi od osobe do osobe, a mi vam donosimo recept za najlepšu vazdušatu gibanicu. Kad je jednom probate pravićete je stalno.
500 g kvalitetnih kora za gibanicu
Za pripremu je potrebno jako malo vremena, a kad je jednom probate pravićete je stalno
23.07.2024
GurmanlookPoslužite ga uz kafu, limunadu ili drugo, vama omiljeno piće
12.07.2024
GurmanlookU većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.
Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
Foto: Freepik.com
Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar, jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni.
Prijatno!
Prave se lako, a ne može niko da im odoli
14.07.2024
GurmanlookBiće vam potrebna samo tri sastojka, koja verovatno već imate u kuhinji
01.07.2024
GurmanlookSastojke za njegovu pripremu sigurno imate kod kuće, a uvek možete da budete i malo kreativni
23.06.2024
GurmanlookOvo je recept za jelo sa mnogo povrća, koje se ne peče, sa par minuta kuvanja, a vreme njegove pripreme je od pola sata do četrdeset minuta
23.06.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar