Slobodno vreme > Gurmanlook

HLADAN POTAŽ OD GRAŠKA I MENTE je idealan za VRUĆINE! Kada ga probate, postaće vam omiljeni letnji obrok

Uživajte uz ovaj brzi recept i imaćete odličan ručak, a i ideju više kada ponovo nastupi tropski talas

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

02/08/2024 > 12:15

podeli vest:

HLADAN POTAŽ OD GRAŠKA I MENTE je idealan za VRUĆINE! Kada ga probate, postaće vam omiljeni letnji obrok
Foto: Freepik.com


Napolju su velike vrućine i sigurno se pitate šta da spremite za ručak, a da bude lagano, jednostavno i brzo za pripremu. Zaista, kome je po vrućini do obilnih obroka?

Lagani potaž će vas ispuniti energijom, a neće vam biti teško ni da ga pripremite, niti ćete se osećati loše što ste sipali još jedan tanjir, prenosi "Ona.rs". Uživajte uz ovaj brzi recept i imaćete odličan ručak, a i ideju više kada ponovo nastupi tropski talas.

Hladan potaž od graška i mente je pravi letnji ručak.

Sastojci:

1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber

Foto: Pixabay.com

 
Priprema:

U šerpu, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još tri minuta. U šerpu sipajte 3/4 graška, 3/4 bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta.

Nakon toga prebacite potaž u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite potaž u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još pet minuta. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prohladite u frižideru.

Poslužite uz sveže narendan parmezan. Dodajte i krutone, po želji.

Prijatno!
BONUS VIDEO:

Ostavite komentar