Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo su VAZDUŠASTE MEKIKE koje ćete obožavati! Spremaju se lako i svima uspevaju

U njihovim ukusu ćete uživati, a idealne su za doručak ili večeru

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

03/08/2024 > 08:31

podeli vest:

Ovo su VAZDUŠASTE MEKIKE koje ćete obožavati! Spremaju se lako i svima uspevaju
Foto: Shutterstock


Jede vam se testo, a ne znate šta biste mogli na brzinu da umesite. Ne brinite, imamo recept vazdušaste i mekane mekike koje će ubrzo postati vaš omiljni obrok. Za pripremu nije potrebno puno vremena, a u njihovim ukusu ćete uživati. Idealne su za doručak ili večeru. Kako prenosi "Stvar ukusa", ove mekike svima uspevaju.

Vazdušaste mekike

Sastojci:

1/2 l mlake vode
700 g mekog brašna
1/2 kocke kvasca
1 kafena kašičica šećera
5 kašika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje (duboko prženje)

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.

Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.

Umesite glatko testo.

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.

Vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar