Slobodno vreme > Gurmanlook

Morate probati najbolji džem od ŠIPKA, ali na domaćinski način!

Vreme je da se lagano pripremimo za kuvanje džema koji, kako kažu, je najbolji sastojak za palačinke

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimovic

14/10/2024 > 15:00

podeli vest:

Morate probati najbolji džem od ŠIPKA, ali na domaćinski način!
Foto: Shutterstock


Znate ono kada vam baka ili mama spreme palačinke, pa stave onaj dobro poznati džem koji malo curi, ali nema veze, nema ništa bolje od njega. Istini za volju, ili ga volite ili ne, ali je svakako nezaobilazna stavka kada je zimnica u pitanju. A kako da napravite pravi domaći džem od šipka, ili kako ga neki zovu šipurka, evo ovde dajemo vam pravu domaću recepturu.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

1 kg šipka (pročišćenog)
800 g šećera (može malo manje, po ukusu)
1 limun (sok)
1 čaša vode

Priprema:

Berba šipka: Možete ga naći svuda naokolo, tako da kanticu u ruke i berite! Birajte zrele, crvene plodove, jer su oni puni ukusa i zdravlja. Očistite šipak od peteljki i eventualnog lišća.

Foto: Shutterstock

 

Kuvanje plodova: U velikoj šerpi stavite šipak i prelijte ga sa jednom čašom vode. Stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri. Dok se kuva, ne zaboravite da mešate, da se ne uhvati za dno.

Mekani plodovi: Kad plodovi omekšaju (posle nekih 30-40 minuta), sklonite šerpu sa vatre. Sada je vreme da se plodovi propasiraju kroz gazu ili fino sito, kako biste dobili glatku masu.

Šećer i limun: U dobijeni pire od šipka dodajte šećer i sok od limuna. Vratite na šporet i kuvajte na srednjoj vatri. Mešajte dok se šećer ne otopi.

Kuvanje džema: Kada se šećer otopi, povećajte temperaturu i kuvajte džem još 20-30 minuta. Džem je gotov kada se zgusne i kada na tanjiru ostavlja trag. Možete napraviti test - stavite malo džema na tanjir, i ako se ne razlije, onda je spreman!

Skladištenje: Pripremite staklenke - operite ih vrućom vodom, a zatim ih isperite alkoholom da se sterilizuju. Dok je džem još vruć, sipajte ga u staklenke, zatvorite čvrsto i okrenite naopačke da se vakumira.

Čuvanje: Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga skladištite na tamnom i suvom mestu. Kada dođe zima, samo otvorite staklenku i uživajte u ukusu leta!

Saveti:

Džem od šipka odlično se slaže s domaćim hlebom ili palačinkama.
Možete dodati i malo vanile ili cimetovog praha za dodatni ukus.
Čuvanje u staklenkama omogućava vam da uživate u ukusu šipka tokom cele godine!

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar