Jedite ih bez griže savesti! Ovo su SLATKIŠI od kojih se MRŠAVI
Otkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer
13.10.2024
GurmanlookVreme je da se lagano pripremimo za kuvanje džema koji, kako kažu, je najbolji sastojak za palačinke
podeli vest:
Znate ono kada vam baka ili mama spreme palačinke, pa stave onaj dobro poznati džem koji malo curi, ali nema veze, nema ništa bolje od njega. Istini za volju, ili ga volite ili ne, ali je svakako nezaobilazna stavka kada je zimnica u pitanju. A kako da napravite pravi domaći džem od šipka, ili kako ga neki zovu šipurka, evo ovde dajemo vam pravu domaću recepturu.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
1 kg šipka (pročišćenog)
800 g šećera (može malo manje, po ukusu)
1 limun (sok)
1 čaša vode
Priprema:
Berba šipka: Možete ga naći svuda naokolo, tako da kanticu u ruke i berite! Birajte zrele, crvene plodove, jer su oni puni ukusa i zdravlja. Očistite šipak od peteljki i eventualnog lišća.
Foto: Shutterstock
Kuvanje plodova: U velikoj šerpi stavite šipak i prelijte ga sa jednom čašom vode. Stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri. Dok se kuva, ne zaboravite da mešate, da se ne uhvati za dno.
Mekani plodovi: Kad plodovi omekšaju (posle nekih 30-40 minuta), sklonite šerpu sa vatre. Sada je vreme da se plodovi propasiraju kroz gazu ili fino sito, kako biste dobili glatku masu.
Šećer i limun: U dobijeni pire od šipka dodajte šećer i sok od limuna. Vratite na šporet i kuvajte na srednjoj vatri. Mešajte dok se šećer ne otopi.
Kuvanje džema: Kada se šećer otopi, povećajte temperaturu i kuvajte džem još 20-30 minuta. Džem je gotov kada se zgusne i kada na tanjiru ostavlja trag. Možete napraviti test - stavite malo džema na tanjir, i ako se ne razlije, onda je spreman!
Skladištenje: Pripremite staklenke - operite ih vrućom vodom, a zatim ih isperite alkoholom da se sterilizuju. Dok je džem još vruć, sipajte ga u staklenke, zatvorite čvrsto i okrenite naopačke da se vakumira.
Čuvanje: Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga skladištite na tamnom i suvom mestu. Kada dođe zima, samo otvorite staklenku i uživajte u ukusu leta!
Otkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer
13.10.2024
GurmanlookU ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti
13.10.2024
GurmanlookSaveti:
Džem od šipka odlično se slaže s domaćim hlebom ili palačinkama.
Možete dodati i malo vanile ili cimetovog praha za dodatni ukus.
Čuvanje u staklenkama omogućava vam da uživate u ukusu šipka tokom cele godine!
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Priprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita
28.09.2024
GurmanlookTuršija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
26.09.2024
GurmanlookEksperimentišite sa različitim vrstama povrća ili dodajte sir za bogatiji ukus
22.09.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar