Slobodno vreme > Gurmanlook

Princes krofne: Jedna se ne uzima, jer toliko su kremaste i slatke!

Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/10/2024 > 20:00

podeli vest:

Princes krofne: Jedna se ne uzima, jer toliko su kremaste i slatke!
Foto: Shutterstock


Ako ste ikada želeli da napravite one raskošne, mekane i pune princes krofne kakve su spremale naše bake, pripremite se za avanturu u kuhinji! Ovo je recept za sve domaćine i domaćice koji vole da njihovo kulinarsko remek-delo ne samo da bude ukusno, već i da širi smeh i zadovoljstvo po kući. Ajmo, zavrnite rukave – krofne neće same da se naprave!

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

Za testo:

250 ml vode
125 g margarina ili maslaca 
Prstohvat soli 
150 g brašna
4 jaja 

Za fil (krem):

500 ml mleka
4 žumanca (belanca ostavite za šne tortu)
100 g šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina (da se fil stegne ko domaćin kad vidi račun za struju)
Vanilin šećer – bar jedna kesica (da miriše kao bake iz komšiluka)
125 g maslaca (za ekstra kremoznost)

Foto: Pexels.com

 

Priprema testa – ili, šta se sve može dogoditi u kuhinji

Prvo sipajte vodu i margarin u šerpu i pustite da proključa. Ako čujete „psssssst“, to je margarin koji negoduje što mora da se topi. Dodajte brašno odjednom (kao kad dete pita da li može sve čokolade odjednom da pojede). Mešajte brzo, kao da život zavisi od toga – smesa treba da se formira u glatko testo koje se odvaja od ivica šerpe.

Skinite sa šporeta i pustite da se ohladi – ako vam nešto nije jasno, zapamtite, i testo voli da odmori. Kada se smiri, dodajte jaja jedno po jedno i mešajte dok ruka ne otpadne (ili koristite mikser, da ne dođete do toga). Masa treba da bude glatka i sjajna, baš kao kad iznosite prvu turu krofni pred goste.

Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh obložen papirom za pečenje, špricem ili kašičicom stavite male kupice testa, ali ne previše blizu – krofne vole svoj prostor (i šire se ko priče na slavi). Pecite ih oko 25 minuta, a ni slučajno ne otvarajte rernu! Znam, znam, radoznali ste, ali ako to uradite, krofne će se srušiti kao kula od karata.

Priprema krema – pravo iz srca narodne kuhinje

Dok se krofne hlade, bacamo se na filovanje! U šerpi zagrejte mleko, ali malo odvojite da pomešate sa brašnom i gustinom. U drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom – baš onako kao kad dete očekuje nagradu za dobar uspeh. Dodajte smesu od brašna i mleka i sve vratite na ringlu da se zgusne. Kada dobijete fil koji može da stane na „noge“, sklonite ga s vatre i umešajte maslac.

Kad se sve lepo sjedini, pustite da se hladi (i vi slobodno malo predahnite). Presecite ohlađene krofne i napunite ih kremom. Odozgo pospite prah-šećerom – jer, bez šećera krofna nije krofna, već samo zalogaj tuge.

Savet za kraj – „ko prvi, njegova krofna“

Ako ste sve ispratili kako treba, vaša kuća sada miriše na sreću, a krofne izgledaju kao sa naslovne strane magazina. Pazite samo na goste i ukućane – princes krofne nestaju brzinom svetlosti, pa ko prvi ugrabi, njegova je!

Eto, uz ovaj domaćinski, šaljivi recept, vaše princes krofne neće biti samo desert, već i povod za osmeh i smeh.

Prijatno i živeli!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar