Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookTajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete savršenu koricu
podeli vest:
Mnogi vole tradicionalno pečenje iz furune, ali čak i bez nje, možete pripremiti savršeno hrskavu svinjetinu u običnoj rerni kod kuće. Tajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete hrskavu koricu, a da meso ostane sočno.
A kako ide sezona slava, evo saveta kako da spremite ovu fantaziju od ukusa.
Odabir mesa – idealni komadi za rernu
Za rernu su idealni komadi poput:
But, vrat ili plećka – za klasično pečenje.
Rebarca – ako želite više hrskavih delova.
Svinjska kolenica – odlična za pečenje sa zlatnom koricom.
Kupite meso sa kožicom, jer upravo ona postaje hrskava kad se dobro ispeče.
Foto: Pixabay.com
Priprema pre pečenja
Mariniranje – Utrljajte meso solju, belim lukom, biberom i mrvicom aleve paprike. Možete dodati i začinsko bilje poput ruzmarina i majčine dušice. Ostavite meso da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru za bolji ukus.
Sušenje kožice – Pre pečenja, važno je da kožica bude potpuno suva. Ako treba, obrišite je ubrusom. Za još bolji efekat, ostavite meso u frižideru otkriveno da se dodatno prosuši.
Pečenje u rerni – korak po korak
Visoka temperatura za početak – Zagrejte rernu na 220–250°C. Stavite meso u vruću rernu na 20-30 minuta, da bi se odmah stvorila hrskava korica.
Smanjenje temperature – Nakon prvih pola sata, smanjite temperaturu na 160–180°C i pecite dalje, u zavisnosti od veličine komada (računajte oko 45 minuta po kilogramu mesa).
Dodavanje povrća – Na pola pečenja dodajte krompir, luk, šargarepu ili drugo povrće oko mesa, da upije sokove i dodatno pojača aromu.
Završni „udar“ za hrskavu koricu – Pred kraj pečenja, pojačajte temperaturu na 220°C na još 10-15 minuta ili uključite opciju ventilatora/grila da se kožica dodatno zapecne.
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookSaveti za savršen rezultat
Ne prekrivajte meso folijom, osim ako ne želite mekšu koricu. Folija zadržava vlagu i sprečava stvaranje hrskavosti. Foto: Shutterstock
Sokove od pečenja koristite za preliv – sakupljajte sokove u toku pečenja i povremeno prelivajte meso za dodatnu sočnost.
Odmaranje mesa – Kada se pečenje izvadi iz rerne, ostavite ga 10 -15 minuta da odmori pre sečenja. Tako će svi sokovi ostati u mesu.
Posluženje
Servirajte sa prilozima poput pečenog krompira, kiselog kupusa ili pire krompira za potpuni užitak. Kao dodatak, domaći ajvar i kiseli krastavci savršeno će se uklopiti uz ovo sočno i hrskavo pečenje.
Uz ove trikove, ne morate imati furunu da biste uživali u pravom slavskom ili nedeljnom pečenju.
Važno je samo malo strpljenja i dobar plan, a vaša rerna će odraditi ostalo!
BONUS VIDEO:
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookUkoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar