Ovo niste znali: Tajna HRSKAVE i UKUSNE pohovane piletine
Klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
pre 4 sata
GurmanlookNemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
podeli vest:
Gomila se, bacamo ga a u stvari ima načina kako da se iskoristi...
Umesto da bacate stari hleb, evo kako da ga iskoristite do poslednje mrvice! U nastavku vam donosimo par fantastičnih recepata za ukusna jela koja ćete obožavati. Možete ih služiti kao glavno jelo, predjelo, ili dodatak glavnom jelu.
1. Jednostavni rolat
Ako vam je ostao beli hleb, ovo je idealna prilika za brzu roladu. Beli hleb je najbolji za ovu vrstu jela, a priprema je neverovatno jednostavna.
Sastojci:
500 g starog hleba (beli je najbolji)
250 ml mleka
2 jaja
1 crni luk
2 kašike putera
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
So, biber
Priprema
Kako napraviti smesu
Isecite hleb na kockice i prelijte ga vrućim mlekom. Na puteru propržite sitno seckani crni luk i dodajte ga hlebu, zajedno sa jajima, peršunom, solju i biberom. Sve dobro promešajte.
Prebacite smesu na čistu kuhinjsku krpu i oblikujte valjak. Uvijte ga u krpu i zavežite krajeve špagom.
Skuvajte
Kuvajte u vodi 20 minuta. Izvadite valjak iz krpe i isecite na kriške pre služenja.
Klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
pre 4 sata
GurmanlookMiris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
Gurmanlook2. Loptice
Umesto da bacite hleb, napravite loptice koje su odličan prilog uz meso, posebno uz gulaše ili sočne umake po izboru.
Sastojci:
500 g starog hleba
200 ml mleka
100 g slanine
1 crni luk
2 jaja
2 kašike prezli
30 g putera
Peršun
So, biber
Isecite i propržite hleb
Stari hleb isecite na kockice i propržite bez ulja ili masti. Ostavite da se ohladi, prelijte toplim mlekom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Propržite luk i slaninu
Luk sitno naseckajte, a slaninu isecite na kockice. Otopite puter i na njemu propržite luk i slaninu.
Sjedinite sastojke
U natopljeni hleb dodajte proprženi luk, slaninu, sitno seckan peršun, so, biber, jaja i prezle. Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta.
Formirajte loptice
Mokrim rukama oblikujte okruglice i kuvajte ih u posoljenoj vodi 10–15 minuta.
Ukoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
Gurmanlook3. Prženice
Poznat i kao francuski tost, pohovani hleb može biti savršeno slano jelo ili ukusna poslastica. Dodajte šećer i malo vanile da ga pretvorite u desert za doručak ili užinu.
Sastojci:
6 parčića hleba
2 jaja
50 ml mleka
Prstohvat soli
50 ml ulja za prženje
Priprema
Možete koristiti bilo koji hleb, ali najmekši pohovani hleb pravi se od običnog belog hleba. Najbolje je da hleb bude star barem jedan dan.
U posudi umutite jaja sa solju, dodajte mleko i sve promešajte.
Pečenje
Parčiće hleba umočite u smesu od jaja i mleka sa obe strane, ali ih u smesi držite samo nekoliko sekundi kako hleb ne bi postao previše gnjecav.
Pržite parčiće na ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Iako se možda sećate iz detinjstva da se ovaj hleb pržio u mnogo ulja, to nije potrebno – tako će hleb postati previše mastan, a višak izgorelog ulja moraćete da bacite.
Nekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookJedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
Gurmanlook4. Preliveni hleb
Iskoristite stari hleb za pripremu slatkog jela koje će oduševiti sve ukućane. Ovo je savršena opcija za desert kad vam ponestane ideja.
Sastojci:
300 g starog hleba
250 ml mleka
50 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
100 ml slatke pavlake
Isecite hleb
Hleb isecite na deblje parčiće kako se ne bi raspao tokom pripreme.
Pomešajte mleko i šećer
U šerpi pomešajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok mleko ne proključa i šećer se ne otopi.
Natopite hleb
U pripremljeno vruće mleko umočite parčiće hleba, a zatim ih poređajte u kalup za pečenje premazan puterom.
Napravite preliv
Umutite jaja i slatku pavlaku, pa prelijte preko natopljenog hleba u kalupu.
Pečenje u rerni
Pospite hleb šećerom i cimetom, a zatim pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
BONUS VIDEO:
Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookNeki je zovu lažna pica, neki čamac, ali je sigurno da će vam se ovaj istočnjački specijalitet svideti
20.10.2024
GurmanlookAko nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookOna je predviđena Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda
19.10.2024
ČuvarkućaOn je dva puta imao srčani zastoj u 2023. godini
19.10.2024
SudbineU karijeri koja je trajala više od 60 godina ostvarila je na stotine značajnih uloga, a svi je pamte kao veliku umetnicu raskošnog talenta
14.10.2024
SudbineImao sam mnogo obaveza tog dana i nisam otišao u bolnicu da ga vidim gde se oporavljao od moždanog udara
pre 15 sati
SudbineSve je više građana koji se odlučuju da bar neku sitnicu, dok pijuckaju kafu, naruče preko interneta. Pitali smo šta se kupuje...
19.10.2024
ČuvarkućaStarinu Petra Ćirovića iz novovaroškog sela Negbina Srbija je upoznala pre nekoliko godina, kao jednog vitalnog planinca
18.10.2024
SudbineNa društvenim mrežama masovno se deli Minina objava koja nosi snažnu poruku
18.10.2024
SudbineNažalost, zbog gustog dima, spasenje nije bilo moguće
16.10.2024
SudbineSrpska napredna stranka osnovana je na današnji dan pre 16 godina
pre 7 minuta
SrbijaDa li određena hrana zaista može da utiče na depresiju i anksioznost - mišljenja su podeljena
pre 8 minuta
SvetDačić je naveo da su poslednjih dana sprovedene dve odvojene akcije sa predstavnicima Evropola
pre 20 minuta
HronikaNa današnje ročište pozvani su i veštaci
pre 43 minuta
HronikaOglasili su se iz fabrike koja proizvodi ove bajadere
pre 56 minuta
RegionKonkurs traje do 31. oktobra, a stipendije su predviđene za 250 studenata
pre 58 minuta
DruštvoZa sada nema izveštaja o povređenima ili nastradalima
pre 58 minuta
SvetUdarate na najveću svetinju. Sram vas sve bilo! Nećete uspeti da srušite ni Vučića, ni Srbiju, napisao je premijer Srbije
pre 1 sat
PolitikaSara Reljić poznata i kao "kraljica bakšiša" razotkrila je estradne tajne i otkrila kome ide novac zarađen od bakšiša na veseljima
pre 48 minuta
BalkanEvo šta donosi nova funkcija na ovoj društvenoj mreži
pre 1 sat
Hi-TechProdavala je svoje telo za novac, a onda se desilo čudo...
pre 5 sati
TradicijaNemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
pre 2 sata
GurmanlookPolicija je obavila uviđaj, a naređena je i obdukcija stradalog dečaka
pre 18 sati
HronikaSredinom sledeće sedmice prijatne temperature tokom dana za ovo doba godine!
pre 14 sati
Srbija
Ostavite komentar