Slobodno vreme > Gurmanlook

Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB

Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/10/2024 > 10:45

podeli vest:

Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Foto: Shutterstock


Gomila se, bacamo ga a u stvari ima načina kako da se iskoristi...

Umesto da bacate stari hleb, evo kako da ga iskoristite do poslednje mrvice! U nastavku vam donosimo par fantastičnih recepata za ukusna jela koja ćete obožavati. Možete ih služiti kao glavno jelo, predjelo, ili dodatak glavnom  jelu.

1. Jednostavni rolat 

Ako vam je ostao beli hleb, ovo je idealna prilika za brzu roladu. Beli hleb je najbolji za ovu vrstu jela, a priprema je neverovatno jednostavna.

Sastojci:

500 g starog hleba (beli je najbolji)
250 ml mleka
2 jaja
1 crni luk
2 kašike putera
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
So, biber

Priprema

Kako napraviti smesu

Isecite hleb na kockice i prelijte ga vrućim mlekom. Na puteru propržite sitno seckani crni luk i dodajte ga hlebu, zajedno sa jajima, peršunom, solju i biberom. Sve dobro promešajte.

Prebacite smesu na čistu kuhinjsku krpu i oblikujte valjak. Uvijte ga u krpu i zavežite krajeve špagom.

Skuvajte

Kuvajte u vodi 20 minuta. Izvadite valjak iz krpe i isecite na kriške pre služenja.

2. Loptice

Foto: Freepik.com

 

Umesto da bacite hleb, napravite loptice koje su odličan prilog uz meso, posebno uz gulaše ili sočne umake po izboru.

Sastojci:

500 g starog hleba
200 ml mleka
100 g slanine
1 crni luk
2 jaja
2 kašike prezli
30 g putera
Peršun
So, biber

Isecite i propržite hleb

Stari hleb isecite na kockice i propržite bez ulja ili masti. Ostavite da se ohladi, prelijte toplim mlekom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Propržite luk i slaninu

Luk sitno naseckajte, a slaninu isecite na kockice. Otopite puter i na njemu propržite luk i slaninu.

Sjedinite sastojke

U natopljeni hleb dodajte proprženi luk, slaninu, sitno seckan peršun, so, biber, jaja i prezle. Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta.

Formirajte loptice

Mokrim rukama oblikujte okruglice i kuvajte ih u posoljenoj vodi 10–15 minuta.

3. Prženice

Foto: Freepik.com

 

Poznat i kao francuski tost, pohovani hleb može biti savršeno slano jelo ili ukusna poslastica. Dodajte šećer i malo vanile da ga pretvorite u desert za doručak ili užinu.

Sastojci:

6 parčića hleba
2 jaja
50 ml mleka
Prstohvat soli
50 ml ulja za prženje

Priprema

Možete koristiti bilo koji hleb, ali najmekši pohovani hleb pravi se od običnog belog hleba. Najbolje je da hleb bude star barem jedan dan.

U posudi umutite jaja sa solju, dodajte mleko i sve promešajte.

Pečenje

Parčiće hleba umočite u smesu od jaja i mleka sa obe strane, ali ih u smesi držite samo nekoliko sekundi kako hleb ne bi postao previše gnjecav.

Pržite parčiće na ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Iako se možda sećate iz detinjstva da se ovaj hleb pržio u mnogo ulja, to nije potrebno – tako će hleb postati previše mastan, a višak izgorelog ulja moraćete da bacite.

4. Preliveni hleb

Foto: Freepik.com

 

Iskoristite stari hleb za pripremu slatkog jela koje će oduševiti sve ukućane. Ovo je savršena opcija za desert kad vam ponestane ideja.

Sastojci:

300 g starog hleba
250 ml mleka
50 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
100 ml slatke pavlake

Isecite hleb

Hleb isecite na deblje parčiće kako se ne bi raspao tokom pripreme.

Pomešajte mleko i šećer

U šerpi pomešajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok mleko ne proključa i šećer se ne otopi.

Natopite hleb

U pripremljeno vruće mleko umočite parčiće hleba, a zatim ih poređajte u kalup za pečenje premazan puterom.

Napravite preliv

Umutite jaja i slatku pavlaku, pa prelijte preko natopljenog hleba u kalupu.

Pečenje u rerni

Pospite hleb šećerom i cimetom, a zatim pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.

BONUS VIDEO: 

 

 

Ostavite komentar