Slobodno vreme > Gurmanlook

Jesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele

Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/10/2024 > 17:00

podeli vest:

Jesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele
Foto: Freepik.com


"Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja...".

Uz pesmu nam je potrebno i nešto da se zasladimo a tu su dunje, pravi biser jesenjih voćki.

Njihova jedinstvena aroma odmah podseća na bakinu kuhinju i veliki lonac u kojem se polako krčka slatko od dunja.

Foto: Freepik.com

 

Ovaj specijalitet tradicionalno se pravi za posebne prilike, ali i kao poslastica koja se nudi dragim gostima.

Evo kako možete sami napraviti domaće slatko od dunja, da uneste malo tog toplog duha u svoj dom.

Sastojci

1 kg očišćenih dunja
1,2 kg šećera
1 limun
500 ml vode
Vanilin šećer (po želji)

Priprema korak po korak

Priprema dunja
Operite dunje i pažljivo ih oljuštite. Isecite ih na kockice ili tanke kriške, prema želji. Stavite ih u činiju sa vodom i sokom od jednog limuna, kako ne bi potamnele.

Priprema šećernog sirupa
U većem loncu zagrejte vodu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne postane proziran. Ovaj sirup je baza za vaše slatko i daje mu potrebnu gustinu.

Dodavanje dunja
Ubacite iseckane dunje u sirup i kuvajte ih na tihoj vatri oko 40-60 minuta. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini kako bi slatko bilo kristalno jasno.

Provera gustine
Pred kraj kuvanja, kašiku sirupa stavite na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako kap ne curi brzo niz tanjir, znači da je slatko dovoljno gusto.

Završni dodaci
Na kraju kuvanja dodajte nekoliko kriški limuna za svežinu i, po želji, vanilin šećer za dodatnu aromu. Mešajte lagano kako bi svi ukusi proželi sirup.

Punjenje tegli
Dok je slatko još vrelo, sipajte ga u sterilizovane tegle. Zatvorite ih poklopcem i okrenite naopako da se vakumiraju. Ostavite ih da se ohlade preko noći.

Gde se koristi i kako ga poslužiti?

Slatko od dunja se tradicionalno služi uz čašu hladne vode i domaću kafu, ali može biti i savršen dodatak palačinkama ili kolačima. Ako želite autentičan ukus jeseni, dodajte kašiku slatkog u jogurt ili poslužite uz sir.

Cena i dostupnost

Dunje su najjeftinije u sezoni, tokom jeseni, kada kilogram može koštati između 100 i 200 dinara. Šećer i limun su standardni sastojci u svakoj kući, pa vam za pripremu ovog specijaliteta ne treba veliki budžet. Ukupna cena slatkog za jednu veću teglu iznosi oko 500 dinara.

Foto: Pixabay.com

 

Savet domaćice

Neka se vaše slatko kuva polako, bez žurbe. Stariji recepti često govore da se slatko ne sme mešati metalnom kašikom, već drvenom ili protresti lonac. Čuvanje u tamnoj i hladnoj ostavi obezbediće dug vek vašem slatkom – može trajati mesecima, pa i godinama!

Slatko od dunja nije samo poslastica, već i uspomena na neke lepe trenutke. Uz malo truda, unesite u svoj dom miris bakine kuhinje i radost deljenja slatkog sa onima koje volite.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar