Slobodno vreme > Gurmanlook

ŠNICLE MEKANE KAO PUTER: Evo kako da pravilno ispečete svinjsko meso

Nekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/10/2024 > 10:00

podeli vest:

ŠNICLE MEKANE KAO PUTER: Evo kako da pravilno ispečete svinjsko meso
Foto: Freepik.com


Pečenje mesa u tiganju ponekad može delovati kao ozbiljna kulinarska akrobacija. Svi smo bar jednom izvukli komad mesa koji je tvrd i suv, umesto da je sočan i pun ukusa. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova i saveta kako da svaki put postignete savršen rezultat. Evo male škole sočnog mesa – jer, kako kažu, ljubav ulazi na usta!

1. Birajte pravo meso

Za sočno pečenje, važno je odabrati odgovarajući komad. Svinjski vrat, pileći batak, biftek ili teleći kotlet odlični su kandidati za tiganj jer sadrže više masnoće, koja pomaže u zadržavanju sočnosti. Izbegavajte suvlje delove, poput pilećih prsa, osim ako ih prethodno ne marinirate.

2. Meso mora biti na sobnoj temperaturi

Ako meso pečete direktno iz frižidera, spolja će se prepeći pre nego što se unutra dovoljno zagreje. Uvek ga izvadite najmanje 30 minuta pre pečenja, kako bi postiglo sobnu temperaturu.

Foto: Pixabay.com

 

3. Dobro osušite meso pre pečenja

Kuhinjski papir je vaš saveznik! Suvo meso stvara zlatno-smeđu koricu koja zadržava vlagu unutra. Ako meso pečete vlažno, para će onemogućiti formiranje hrskave spoljašnjosti.

4. Tiganj mora biti vreo

Zagrejte tiganj dok ne postane „kao lav“ – masnoća (ulje ili maslac) treba da se zacakli. Vreo tiganj će stvoriti onu čarobnu koricu na mesu, koja sprečava da sokovi iscure tokom pečenja.

5. Ne pretrpavajte tiganj

Meso voli prostor! Ako nagurate previše komada u tiganj, temperatura će pasti i meso će početi da se kuva umesto da se peče. Pečenje u serijama daje mnogo bolje rezultate.

6. Okrenite samo jednom

Vežbajte strpljenje! Jedan okret je dovoljan – ne igrajte se previše sa mesom u tiganju, jer svaki kontakt s alatom može poremetiti proces karamelizacije i otpuštanje sokova.

7. Dodajte masnoću i arome pri kraju

U poslednjim minutima pečenja ubacite komad maslaca, beli luk ili grančicu timijana u tiganj. Prelijte meso tom aromatičnom masnoćom dok se topi, i dobićete sočnost uz bogat, slojevit ukus.

Foto: Pixabay.com

 

8. Ostavite meso da „odmori“

Nakon pečenja, meso ostavite da odstoji nekoliko minuta pre sečenja. Ovo omogućava da se sokovi preraspodele unutar mesa, pa neće iscuriti pri prvom rezu.

Zaključak: Čarolija je u detaljima

Savršeno sočno meso nije nauka već umetnost! Prava temperatura, dovoljno vremena za odmor i malo ljubavi – i svaki komad će biti mekan i ukusan. Pa sledeći put kad neko kaže „Bilo je tvrdo“, samo se nasmešite i poslužite im ovaj vodič. Kladimo se da će promisliti dva puta pre nego što opet komentarišu vašu kuhinju!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar