LAZANJE sa mlevenim mesom: Slojevi sreće za svaki zalogaj!
Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
podeli vest:
Pečenje mesa u tiganju ponekad može delovati kao ozbiljna kulinarska akrobacija. Svi smo bar jednom izvukli komad mesa koji je tvrd i suv, umesto da je sočan i pun ukusa. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova i saveta kako da svaki put postignete savršen rezultat. Evo male škole sočnog mesa – jer, kako kažu, ljubav ulazi na usta!
Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKlinički znaci nakon akutnog i hroničnog izlaganja formetanatu kod pacova bili su smanjena telesna težina
02.10.2024
Čuvarkuća1. Birajte pravo meso
Za sočno pečenje, važno je odabrati odgovarajući komad. Svinjski vrat, pileći batak, biftek ili teleći kotlet odlični su kandidati za tiganj jer sadrže više masnoće, koja pomaže u zadržavanju sočnosti. Izbegavajte suvlje delove, poput pilećih prsa, osim ako ih prethodno ne marinirate.
2. Meso mora biti na sobnoj temperaturi
Ako meso pečete direktno iz frižidera, spolja će se prepeći pre nego što se unutra dovoljno zagreje. Uvek ga izvadite najmanje 30 minuta pre pečenja, kako bi postiglo sobnu temperaturu.
3. Dobro osušite meso pre pečenja
Kuhinjski papir je vaš saveznik! Suvo meso stvara zlatno-smeđu koricu koja zadržava vlagu unutra. Ako meso pečete vlažno, para će onemogućiti formiranje hrskave spoljašnjosti.
4. Tiganj mora biti vreo
Zagrejte tiganj dok ne postane „kao lav“ – masnoća (ulje ili maslac) treba da se zacakli. Vreo tiganj će stvoriti onu čarobnu koricu na mesu, koja sprečava da sokovi iscure tokom pečenja.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
Gurmanlook5. Ne pretrpavajte tiganj
Meso voli prostor! Ako nagurate previše komada u tiganj, temperatura će pasti i meso će početi da se kuva umesto da se peče. Pečenje u serijama daje mnogo bolje rezultate.
6. Okrenite samo jednom
Vežbajte strpljenje! Jedan okret je dovoljan – ne igrajte se previše sa mesom u tiganju, jer svaki kontakt s alatom može poremetiti proces karamelizacije i otpuštanje sokova.
7. Dodajte masnoću i arome pri kraju
U poslednjim minutima pečenja ubacite komad maslaca, beli luk ili grančicu timijana u tiganj. Prelijte meso tom aromatičnom masnoćom dok se topi, i dobićete sočnost uz bogat, slojevit ukus.
8. Ostavite meso da „odmori“
Nakon pečenja, meso ostavite da odstoji nekoliko minuta pre sečenja. Ovo omogućava da se sokovi preraspodele unutar mesa, pa neće iscuriti pri prvom rezu.
Zaključak: Čarolija je u detaljima
Savršeno sočno meso nije nauka već umetnost! Prava temperatura, dovoljno vremena za odmor i malo ljubavi – i svaki komad će biti mekan i ukusan. Pa sledeći put kad neko kaže „Bilo je tvrdo“, samo se nasmešite i poslužite im ovaj vodič. Kladimo se da će promisliti dva puta pre nego što opet komentarišu vašu kuhinju!
BONUS VIDEO:
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookLako se priprema, recept je jednostavan, a potpuno je zdrava
19.09.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookKolektiv Kulturnog centra u saopštenju izražava saučešće porodici Marković i građanima Jagodine
pre 29 minuta
SrbijaTužilaštvo je naložilo da telo žene bude poslato na obdukciju
pre 44 minuta
HronikaOn je domaćinu kao uzdarje poklonio ručno izrezbareni drveni krst
pre 1 sat
SrbijaNije se šalio, a ovaj potez je već kod njega dobro poznat
pre 1 sat
SvetNjen suprug je pešice otišao po dubokom snegu po traktor, kako bi njime izvukao automobil
pre 1 sat
SrbijaDžentlmenski zarad ljubavi, nema šta...
pre 1 sat
BeogradPrema izvorima, predsednik SAD planira da postavi specijalnog izaslanika koji će se baviti samo rešavanjem ukrajinske krize
pre 1 sat
SvetGovoreći o svojoj supruzi, rekao je da je sam sebi muž i da je na to najponosniji
pre 2 sata
SvetSrpski političar preminuo je u 64. godini od ciroze jetre
pre 25 minuta
SudbineKomemoracija će biti održana u ponedeljak u Skupštini
pre 41 minut
SudbineProšlo je 3 godine od smrti srpskog političarara, a njegova partnerka pevačica Ana Bekuta još uvek pati zbog gubitka
pre 1 sat
SudbinePolitičar je iza sebe ostavio za suprugu Snežanu, dva sina i petoro unučadi
pre 2 sata
SudbineBio je privatni preduzetnik i vlasnik kompanije Palma Poseduje televiziju „Palma plus“, kik-boks kluba Palmini tigrovi
pre 13 sati
SudbinePrema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra
pre 16 sati
SudbinePorodica ne može da prihvati surovu stvarnost i poveruju da njihove mezimice više nema
22.11.2024
SudbineBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar