Slobodno vreme > Gurmanlook

SLASNA MUSAKA SA TIKVICAMA: Sočni ručak koji ćete obožavati

Idealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/11/2024 > 08:12

podeli vest:

SLASNA MUSAKA SA TIKVICAMA: Sočni ručak koji ćete obožavati
Foto: Freepik.com


Musaka sa tikvicama savršen je izbor za one koji traže ukusno i lagano jelo koje ne zahteva previše vremena za pripremu. Ovaj obrok je idealan i za vegeterijance i za one koji žele da unesu više povrća u ishranu. Tikvice su nežnog ukusa i bogate su vitaminima, a u ovoj musaki kombinuju se sa krompirom, lukom, i kremastim slojem sa sirom, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa koja će osvojiti vašu porodicu.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

2-3 srednje tikvice
4 krompira
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
250 g mlevenog mesa (po želji)
2 jaja
200 ml pavlake za kuvanje
100 g sira (može biti feta ili parmezan)
Maslinovo ulje, so i biber
Malo svežeg peršuna za dekoraciju

Priprema:

Priprema povrća: Oljuštite krompir i isecite ga na tanke kolutove. Tikvice takođe isecite na kolutove i posolite ih, pa ih ostavite da odstoje kako bi ispustile višak vode.

Pirjanje mesa i luka: U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckani crni i beli luk, i dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte mleveno meso (ako ga koristite) i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Začinite solju i biberom.

Složite musaku: U nauljeni pleh prvo stavite sloj krompira, pa tikvice, zatim sloj mesa, i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem tikvica.

Preliv: Umutite jaja sa pavlakom i rendanim sirom, pa prelijte musaku. Po želji, možete dodati malo začina po ukusu.

Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, ili dok musaka ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu.

Serviranje: Kada se musaka malo ohladi, pospite je svežim peršunom i poslužite uz salatu po izboru.

Zaključak:
Musaka sa tikvicama jednostavno je i lagano jelo koje možete poslužiti kao ručak ili večeru. Uživajte u toploj, kremastoj teksturi i bogatom ukusu koji će sigurno postati omiljen u vašem domu!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar