Slobodno vreme > Gurmanlook

GULAŠ U KOTLIĆU: Nedeljni ručak za pravo uživanje, onako, s merakom!

Ako imate volje, pa uz to i sastojke, koje hladno pivo ili rakiju, pa vi imate sve što je potrebno na nedeljno uživanje

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

03/11/2024 > 11:00

podeli vest:

GULAŠ U KOTLIĆU: Nedeljni ručak za pravo uživanje, onako, s merakom!
Foto: Shutterstock


Nedelja je dan odmora, i nema razloga zašto ne bi ste spremili šta - gulaš! Ako imate volje, pa uz to i sastojke, koje hladno pivo ili rakiju, pa vi imate sve što je potrebno na nedeljno uživanje započne.

Bilo da ga pravite sami ili u društvu, (a uvek je bolje u društvu) gulaš je jelo koje voli i staro i mlado. 

Zato se prepustite uživanju sa porodicom i prijateljima i - uživajte!

Foto: Shutterstock

 

Gulaš iz kazančeta

Sastojci:

1,5 kg junećeg mesa (ramstek, but ili plećka), isečenog na kocke
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
3 češnja belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, iseckane na kolutove
2 paprike (zelena i crvena), iseckane na kockice
2 krompira, isečena na kocke
2 paradajza, isečena na kockice
2 kašike slatke aleve paprike
1 kašičica mlevene ljute paprike (opciono, za ljubitelje začinjenijeg ukusa)
1 lovorov list
So i biber po ukusu
2 kašike ulja
1 litar goveđeg ili povrtnog temeljca
Sveži peršun (za posipanje)

Način pripreme:

U kotliću zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni i beli luk i pržite ih dok ne postanu staklasti i blago zlatni.

Dodajte isečeno meso i pržite ga dok ne dobije lepu smeđu boju sa svih strana. To će mu dati dodatnu aromu i ukus.

Kada je meso dobro proprženo, dodajte slatku alevu papriku i mlevenu ljutu papriku (opciono). Promešajte da se začini sjedine sa mesom.

Dodajte iseckane šargarepe, paprike i krompir. Nastavite pržiti nekoliko minuta kako bi povrće omekšalo.

Sipajte goveđi ili povrtni temeljac preko mesa i povrća, dodajte lovorov list i dobro promešajte. Smanjite vatru na nisku i poklopite kotlić.

Ostavite gulaš da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 2 do 3 sata, ili dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno promešajte i proverite da li je potrebno dodati malo vode ako se tečnost previše smanji.

Kada je gulaš gotov, posolite i pobiberite po ukusu. Ukrasite svežim peršunom i poslužite toplo.

Eto, ljudi, ne znamo da li je potrebno da se išta dalje kaže sem da je samo potrebno zaleći u hladovinu dok se krčka gulaš, a ko voli može da ispeče na roštilju koju tortilju za decu.

Prijatno!

Kako vi provodite nedelju?

Pišite nam u komentaru!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar