KUVANO ŽITO ILI PANAIJA: Recept kao iz mamine kuhinje
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookZa kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
podeli vest:
Riblja čorba zauzima posebno mesto na trpezi u mnogim domaćinstvima, posebno u hladnijim danima kada topla i ukusna čorba greje dušu i telo. Da bi se dobio pravi, bogat ukus, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe, sveža paprika i odgovarajuća začinska osnova.
Ovaj recept je korak-po-korak vodič koji će vam pomoći da napravite savršenu riblju čorbu, idealnu za okupljanja i praznike.
Sastojci:
Za bogatu riblju čorbu sa više vrsta ribe, biće vam potrebno:
500 g ribe (najbolje je kombinovati vrste poput šarana, soma i štuke za puni ukus)
1 veća glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 crvena paprika i 1 zelena paprika
1 šargarepa
1 paradajz
2 lovorova lista
Kašičica slatke i ljute paprike
So i biber po ukusu
Malo peršuna za posipanje
1 l ribljeg bujona (ili voda ako bujon nije dostupan)
1 dl belog vina (po želji)
Priprema:
Pripremite ribu: Očistite i operite ribu, zatim je isecite na komade srednje veličine. Po želji, možete odstraniti glave, ali za dodatnu punoću i aromu, preporučuje se da i one budu deo čorbe.
Pržite povrće: U velikom loncu, na malo ulja, propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, paprike isečene na trakice i šargarepu na kolutove. Pržite dok povrće ne postane mekano i mirisno.
Dodajte paradajz i začine: U lonac dodajte paradajz isečen na kockice i nastavite da mešate. Dodajte slatku i ljutu papriku, lovorov list, so i biber, te sve zajedno kuvajte par minuta dok paradajz ne omekša i ne počne da pušta sok.
Složite ribu i prelijte bujonom: Na povrće dodajte komade ribe i lagano prelijte bujonom ili vodom. Ako koristite vino, dodajte ga u ovoj fazi za dodatnu aromu. Dovedite sve do ključanja, a zatim smanjite vatru i ostavite da se čorba lagano krčka oko 30-40 minuta.
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookDodavanje peršuna i finalni ukus: Pred kraj kuvanja, dodajte svež peršun i proverite ukus. Po potrebi dosolite ili dodajte još bibera. Ovaj finalni korak dodaje svežinu i doprinosi punom ukusu čorbe.
Serviranje: Riblju čorbu poslužite vruću, uz domaći hleb ili kukuruznu projicu. Komadi ribe mogu se vaditi posebno i poslužiti sa strane, uz limun za dodatni ukus.
Tajne savršene riblje čorbe
Kombinacija različitih vrsta ribe daje dubinu ukusa, dok povrće poput paprike i paradajza doprinosi prirodnoj slasti. Lovorov list i beli luk su ključni začini koji zaokružuju ovaj specijalitet. Takođe, vino doprinosi suptilnom mirisu i blagom kiselkastom ukusu koji čorbi daje jedinstven karakter.
Pripremljena na ovaj način, riblja čorba će zadovoljiti i najzahtevnije gurmane i biti pravi hit na svakom slavlju.
BONUS VIDEO:
Idealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookPriprema domaćih eklera je lakša nego što mislite
01.11.2024
GurmanlookBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 27 minuta
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 1 sat
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 1 sat
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 1 sat
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 2 sata
HronikaUkrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je danas da su u toku ispitivanja ruske rakete
pre 2 sata
SvetPredsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio ispitivanje ruske rakete
pre 2 sata
SvetMajka je odmah podigla uzbunu i policija je odmah došla na lice mesta i ogradila područje
pre 3 sata
SvetBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
pre 23 sata
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar