SAVRŠENA RIBLJA ČORBA: Recept i tajne za pripremu autentičnog ukusa
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
podeli vest:
Novembar je vreme kada se u mnogim domaćinstvima u Srbiji i regionu obavlja svinjokolj, drevna tradicija pripreme mesa i domaćih specijaliteta od svinjskog mesa za predstojeće hladne dane. Među brojnim ukusnim jelima koje ova tradicija donosi, posebno mesto zauzimaju salčići, kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu.
Priprema salčića zahteva veštinu i strpljenje, a domaćice ih tradicionalno prave uz dodatak salo, jednog od nusproizvoda svinjokolja, čime im se daje posebna tekstura i aroma.
Sastojci:
500 g brašna
200 g samlevenog sala
1 prašak za pecivo
1 jaje
200 ml jogurta
1/2 kašičice soli
Džem (od kajsije ili šljive) za punjenje
Proces pripreme salčića
Prvi korak u pravljenju salčića je priprema sala. Salo, koje se obično uzima sa predela oko bubrega, pažljivo se očisti, samelje ili izgnječi, a zatim se opere u nekoliko voda kako bi se odstranili svi nečistoće i mirisi. Nakon toga, salo se dobro procedi i ostavi da se ocedi i stvrdne na hladnom mestu, kako bi bilo lakše za dalju obradu.
Nakon pripreme sala, domaćice prave prhko testo, koje uključuje osnovne sastojke kao što su brašno, šećer, žumanca, malo rakije (koja daje prhkost) i sok od limuna za aromu. Salo se uvek dodaje na samom kraju, pažljivo umešano u testo kako bi ono bilo što mekše i prhkije.
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookKada je testo spremno, razvlači se u tanku koru i premazuje dodatnim slojem sala. Testo se zatim preklapa i ostavlja da odstoji, a ovaj proces premazivanja i preklapanja ponavlja se više puta, što je ključ za dobijanje prhke strukture. Na kraju, testo se seče na kvadrate, puni se domaćim pekmezom (najčešće od šljiva, kajsija ili smokava), savija u obliku trouglića ili valjaka, i peče u rerni.
Nakon pečenja, salčići se uvaljaju u prah šećer, što im daje karakterističan, zavodljiv izgled i dodatnu dozu slatkoće.
Čuvanje i služenje
Salčići se mogu čuvati nedeljama, pa čak i mesecima, zbog sala koje ih čini dugotrajnima i svežim. Često se serviraju kao poslastica tokom zime, praznika ili kada se porodica okupi, a posebno su omiljeni tokom Božića i Nove godine.
Povratak tradiciji
Iako se svinjokolj sve ređe održava zbog modernih načina obrade mesa, salčići ostaju simbol domaćinstva, porodice i zimskih okupljanja. Sve više mladih pokazuje interes za tradicionalne recepte i način pripreme, čuvajući ovaj specijalitet od zaborava.
Salčići su ne samo poslastica, već i pravi podsetnik na zimske rituale i vrednosti koje prenose generacije.
BONUS VIDEO:
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 12 minuta
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 23 minuta
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 52 minuta
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 1 sat
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 2 sata
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 2 sata
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 2 sata
HronikaUkrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je danas da su u toku ispitivanja ruske rakete
pre 2 sata
SvetBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
pre 23 sata
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar