Slobodno vreme > Gurmanlook

SALČIĆI: Priprema pravog domaćeg delikatesa

Kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

07/11/2024 > 15:00

podeli vest:

SALČIĆI: Priprema pravog domaćeg delikatesa
Foto: Shutterstock


Novembar je vreme kada se u mnogim domaćinstvima u Srbiji i regionu obavlja svinjokolj, drevna tradicija pripreme mesa i domaćih specijaliteta od svinjskog mesa za predstojeće hladne dane. Među brojnim ukusnim jelima koje ova tradicija donosi, posebno mesto zauzimaju salčići, kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu.

Priprema salčića zahteva veštinu i strpljenje, a domaćice ih tradicionalno prave uz dodatak salo, jednog od nusproizvoda svinjokolja, čime im se daje posebna tekstura i aroma.

Sastojci:

500 g brašna
200 g  samlevenog sala
1 prašak za pecivo
1 jaje
200 ml jogurta
1/2 kašičice soli
Džem (od kajsije ili šljive) za punjenje

Foto: Shutterstock

 

Proces pripreme salčića

Prvi korak u pravljenju salčića je priprema sala. Salo, koje se obično uzima sa predela oko bubrega, pažljivo se očisti, samelje ili izgnječi, a zatim se opere u nekoliko voda kako bi se odstranili svi nečistoće i mirisi. Nakon toga, salo se dobro procedi i ostavi da se ocedi i stvrdne na hladnom mestu, kako bi bilo lakše za dalju obradu.

Nakon pripreme sala, domaćice prave prhko testo, koje uključuje osnovne sastojke kao što su brašno, šećer, žumanca, malo rakije (koja daje prhkost) i sok od limuna za aromu. Salo se uvek dodaje na samom kraju, pažljivo umešano u testo kako bi ono bilo što mekše i prhkije.

Kada je testo spremno, razvlači se u tanku koru i premazuje dodatnim slojem sala. Testo se zatim preklapa i ostavlja da odstoji, a ovaj proces premazivanja i preklapanja ponavlja se više puta, što je ključ za dobijanje prhke strukture. Na kraju, testo se seče na kvadrate, puni se domaćim pekmezom (najčešće od šljiva, kajsija ili smokava), savija u obliku trouglića ili valjaka, i peče u rerni.

Nakon pečenja, salčići se uvaljaju u prah šećer, što im daje karakterističan, zavodljiv izgled i dodatnu dozu slatkoće.

Čuvanje i služenje

Salčići se mogu čuvati nedeljama, pa čak i mesecima, zbog sala koje ih čini dugotrajnima i svežim. Često se serviraju kao poslastica tokom zime, praznika ili kada se porodica okupi, a posebno su omiljeni tokom Božića i Nove godine.

Povratak tradiciji

Iako se svinjokolj sve ređe održava zbog modernih načina obrade mesa, salčići ostaju simbol domaćinstva, porodice i zimskih okupljanja. Sve više mladih pokazuje interes za tradicionalne recepte i način pripreme, čuvajući ovaj specijalitet od zaborava.

Salčići su ne samo poslastica, već i pravi podsetnik na zimske rituale i vrednosti koje prenose generacije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar