SAVRŠENA RIBLJA ČORBA: Recept i tajne za pripremu autentičnog ukusa
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
pre 10 sati
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
podeli vest:
Novembar je vreme kada se u mnogim domaćinstvima u Srbiji i regionu obavlja svinjokolj, drevna tradicija pripreme mesa i domaćih specijaliteta od svinjskog mesa za predstojeće hladne dane. Među brojnim ukusnim jelima koje ova tradicija donosi, posebno mesto zauzimaju salčići, kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu.
Priprema salčića zahteva veštinu i strpljenje, a domaćice ih tradicionalno prave uz dodatak salo, jednog od nusproizvoda svinjokolja, čime im se daje posebna tekstura i aroma.
Sastojci:
500 g brašna
200 g samlevenog sala
1 prašak za pecivo
1 jaje
200 ml jogurta
1/2 kašičice soli
Džem (od kajsije ili šljive) za punjenje
Proces pripreme salčića
Prvi korak u pravljenju salčića je priprema sala. Salo, koje se obično uzima sa predela oko bubrega, pažljivo se očisti, samelje ili izgnječi, a zatim se opere u nekoliko voda kako bi se odstranili svi nečistoće i mirisi. Nakon toga, salo se dobro procedi i ostavi da se ocedi i stvrdne na hladnom mestu, kako bi bilo lakše za dalju obradu.
Nakon pripreme sala, domaćice prave prhko testo, koje uključuje osnovne sastojke kao što su brašno, šećer, žumanca, malo rakije (koja daje prhkost) i sok od limuna za aromu. Salo se uvek dodaje na samom kraju, pažljivo umešano u testo kako bi ono bilo što mekše i prhkije.
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
pre 10 sati
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookKada je testo spremno, razvlači se u tanku koru i premazuje dodatnim slojem sala. Testo se zatim preklapa i ostavlja da odstoji, a ovaj proces premazivanja i preklapanja ponavlja se više puta, što je ključ za dobijanje prhke strukture. Na kraju, testo se seče na kvadrate, puni se domaćim pekmezom (najčešće od šljiva, kajsija ili smokava), savija u obliku trouglića ili valjaka, i peče u rerni.
Nakon pečenja, salčići se uvaljaju u prah šećer, što im daje karakterističan, zavodljiv izgled i dodatnu dozu slatkoće.
Čuvanje i služenje
Salčići se mogu čuvati nedeljama, pa čak i mesecima, zbog sala koje ih čini dugotrajnima i svežim. Često se serviraju kao poslastica tokom zime, praznika ili kada se porodica okupi, a posebno su omiljeni tokom Božića i Nove godine.
Povratak tradiciji
Iako se svinjokolj sve ređe održava zbog modernih načina obrade mesa, salčići ostaju simbol domaćinstva, porodice i zimskih okupljanja. Sve više mladih pokazuje interes za tradicionalne recepte i način pripreme, čuvajući ovaj specijalitet od zaborava.
Salčići su ne samo poslastica, već i pravi podsetnik na zimske rituale i vrednosti koje prenose generacije.
BONUS VIDEO:
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookOvakva vremenska situacija očekuje se sve do subote
pre 19 minuta
SrbijaPrve sumnje su bile da je reč o odbeglom Balijagiću
pre 55 minuta
HronikaVažno je da nadležni organi rade kako treba
pre 1 sat
SrbijaPredsednik kaže da je slušao francuskog predsednika Emanuela Makrona veoma pažljivo i da je zahvalan za neke od stavova koje je danas izneo
pre 2 sata
PolitikaPotpisivanju sporazuma prisustvovalo je i italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori
pre 2 sata
SrbijaPredsednik Zoran Milanović preduzeo hitne mere zbog tragedije
pre 2 sata
RegionNesrećnoj ženi polomio rebra i povredio kičmu...
pre 2 sata
HronikaVučić se zahvalio Makronu i na ličnom angažmanu kada je u pitanju podrška evropskom putu Srbije.
pre 3 sata
PolitikaU američkoj državi Nju Džersi otvoreno je pravoslavno groblje!
pre 3 sata
ReportažaMoramo da budemo oprezniji u virtuelnom svetu
pre 5 sati
SudbineNjena smrt predstavlja veliki gubitak kako za akademsku zajednicu, tako i za književni svet.
pre 18 sati
SudbineOstaće upamćena po zanimljivim prilozima i reportažama
05.11.2024
SudbineNeke od njenih emisija su nagrađene prestižnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima
05.11.2024
SudbineSlužeći se samo svojim instinktom, nasumično su hodale tražeći izlaz, ali jedan pogrešan korak vodio ih je pravo u pakao
05.11.2024
SudbineNakon prikazane dve epizode serije "Sablja" i ovaj slučaj je ponovo došao u žižu javnosti
04.11.2024
SudbineNapisao je poznata i velika dela poput "Senki na zidu", "Sudbina i komentari"...
04.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar