Slobodno vreme > Gurmanlook

BEOGRAD POSTAJE SVETSKA PRESTONICA VINA I GASTRONOMIJE: Počinje „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ

Više od 650 izlagača iz 38 zemalja, međunarodni stručnjaci na jedinstvenom sajmu vina, hrane i turizma

Izvor: K1info

19/11/2024 > 14:07

podeli vest:

BEOGRAD POSTAJE SVETSKA PRESTONICA VINA I GASTRONOMIJE: Počinje „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ
Foto: fair.openbalkan.com


Vlada Republike Srbije saopštila je da će Treći međunarodni sajam vina, hrane, rakije i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biti održan od 22. do 24. novembra na Beogradskom sajmu.

Tokom trodnevne Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 650 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija i gastronomskih kompanija iz 38 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Australija, Holandija, Južna Afrika, Liban, Meksiko, Portugalija, Švajcarska, Tunis, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo... Na taj način, Beograd će biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina i gastronomije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ovogodišnje izdanje „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ u Beograd dovodi brojna velika imena iz sveta vina, među kojima će biti čak sedmoro nosilaca zvanja „Master of Wineˮ (MW), najprestižnije titule u vinskom svetu.

Među njima je i slavni Rod Smit MW, predsednik Instituta „Master of Wineˮ u Londonu. Njegove kolege Kerolajn Gilbi MW, Pasi Ketolainen MW, Kristofer Bur MW, Elizabet Gabej MW, Alison Fleming MW i Ivan Barbić MW učestvovaće u radu međunarodnog žirija koji će ocenjivati balkanska vina na takmičenju „Vinski trofej Otvorenog Balkanaˮ, koje je do danas izraslo u jedno od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi.

KOJE SE PIJE OHLAĐENO? Saznajte sve o vinu kako bi slavlje bilo savršeno!

U okviru trećeg izdanja ovog nadmetanja, 25 renomiranih vinskih sudija, sa čuvenom Kerolajn Gilbi MW na čelu, oceniće više od 900 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a najbolji među njima biće ovenčani peharima i medaljama.

Domaći i inostrani vinski stručnjaci održaće i niz atraktivnih stručnih predavanja, radionica i vođenih degustacija, među kojima su posebno atraktivne one posvećene vinima od autohtonih sorti.

Foto: Shutterstock

 

Na predavanjima će se govoriti i o sjajnim teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, a biće prostora i za priče o velikim vinima i poznatim regionima sveta – od Francuske i Italije, pa sve do Kalifornije. Kompletan program predavanja i radionica, kao i link za registraciju zainteresovanih posetilaca nalazi se na zvaničnom sajtu manifestacije.

Gastro trenutak

Istovremeno, od 22. do 24. novembra, na pratećem događaju „Vizija hrane Otvorenog Balkanaˮ (Food Vision), okupiće se lideri prehrambene industrije i kulinarstva.

Među njima će se naći neka od najistaknutijih imena kulinarskog sveta – britanski kuvar i ambasador britanske kuhinje Alan Kokson, master šef i somelijer Dragan Unić, drugi potpredsednik svetskog udruženja Master šef Danijel Ejton, poznati italijanski kuvar Đanluka Tomazi, kao i direktor Kulinarske olimpijade Danijel Šade.

Tokom trajanja sajma, posetioci će moći da prisustvuju takmičenjima mladih kuvara i kuvarskih timova, kao i brojnim radionicama i predavanjima.

Foto: Shutterstock

 

Master klas i motivaciona predavanja

Edukativni program manifestacije obiluje master klas sesijama i motivacionim predavanjima, koje će voditi najpriznatiji stručnjaci iz sveta gastronomije, kao što su Alesando Negrini – šef sa jednom Mišlenovom zvezdicom, Ćezare Batisti – šef kuhinje restorana Ratana iz Milana, Andrea Biađini – dugogodišnji partner Mišlen vodiča, Ivan Pažanin – najpoznatiji hrvatski kuvar i TV lice, kao i mnogi drugi.

Pored toga, posetioci će imati priliku da uživaju u Gastro teatru – predstavljanju najboljih restorana i hotela iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će pripremati set menije iz tri sleda u kombinaciji sa vinima po odabiru najboljih somelijera iz Srbije.

Napravljena je i posebna digitalna platforma za zakazivanje B2B sastanaka i do sada su potvrdili učešće distributeri i profesionalni kupci iz više od 48 zemalja, što ističe izuzetan međunarodni karakter sajma, kao i izvozni potencijal koji Srbija ima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kao i prethodnih godina, i ove godine će centralno mesto u Hali 3 zauzeti zajednički štand tri nacionalne turističke organizacije zemalja Otvorenog Balkana, na kome će zajedno predstaviti turističku ponudu i kulturno nasleđe sve tri zemlje.

Ovogodišnji fokus je na održivosti, nasleđu i modernim ukusima, temama koje su u skladu sa dinamičnom gastro scenom u Srbiji i vizijom saradnje i razmene sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ.

Sajam će kapije za posetioce „Vizije hraneˮ otvoriti 22. novembra, u 10 časova, dok će prvi dan „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ, 22. novembar, biti otvoren samo za predstavnike medija i profesionalne posetioce sa pozivnicama.

Od 23. novembra do 24. novembra „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biće dostupna svima i otvorena za javnost sa ulaznicama.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar