KAKO JE SLADAK, TO JE NAJFINIJI PEKMEZ OD JABUKA! Tradicionalni recept koji miriše na detinjstvo
Jednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
19.11.2024
GurmanlookViše od 650 izlagača iz 38 zemalja, međunarodni stručnjaci na jedinstvenom sajmu vina, hrane i turizma
podeli vest:
Vlada Republike Srbije saopštila je da će Treći međunarodni sajam vina, hrane, rakije i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biti održan od 22. do 24. novembra na Beogradskom sajmu.
Tokom trodnevne Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 650 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija i gastronomskih kompanija iz 38 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Australija, Holandija, Južna Afrika, Liban, Meksiko, Portugalija, Švajcarska, Tunis, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo... Na taj način, Beograd će biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina i gastronomije.
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Ovogodišnje izdanje „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ u Beograd dovodi brojna velika imena iz sveta vina, među kojima će biti čak sedmoro nosilaca zvanja „Master of Wineˮ (MW), najprestižnije titule u vinskom svetu.
Među njima je i slavni Rod Smit MW, predsednik Instituta „Master of Wineˮ u Londonu. Njegove kolege Kerolajn Gilbi MW, Pasi Ketolainen MW, Kristofer Bur MW, Elizabet Gabej MW, Alison Fleming MW i Ivan Barbić MW učestvovaće u radu međunarodnog žirija koji će ocenjivati balkanska vina na takmičenju „Vinski trofej Otvorenog Balkanaˮ, koje je do danas izraslo u jedno od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi.
KOJE SE PIJE OHLAĐENO? Saznajte sve o vinu kako bi slavlje bilo savršeno!
U okviru trećeg izdanja ovog nadmetanja, 25 renomiranih vinskih sudija, sa čuvenom Kerolajn Gilbi MW na čelu, oceniće više od 900 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a najbolji među njima biće ovenčani peharima i medaljama.
Domaći i inostrani vinski stručnjaci održaće i niz atraktivnih stručnih predavanja, radionica i vođenih degustacija, među kojima su posebno atraktivne one posvećene vinima od autohtonih sorti.
Foto: Shutterstock
Na predavanjima će se govoriti i o sjajnim teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, a biće prostora i za priče o velikim vinima i poznatim regionima sveta – od Francuske i Italije, pa sve do Kalifornije. Kompletan program predavanja i radionica, kao i link za registraciju zainteresovanih posetilaca nalazi se na zvaničnom sajtu manifestacije.
Jednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
19.11.2024
GurmanlookBožićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara
13.11.2024
Posna jelaGastro trenutak
Istovremeno, od 22. do 24. novembra, na pratećem događaju „Vizija hrane Otvorenog Balkanaˮ (Food Vision), okupiće se lideri prehrambene industrije i kulinarstva.
Među njima će se naći neka od najistaknutijih imena kulinarskog sveta – britanski kuvar i ambasador britanske kuhinje Alan Kokson, master šef i somelijer Dragan Unić, drugi potpredsednik svetskog udruženja Master šef Danijel Ejton, poznati italijanski kuvar Đanluka Tomazi, kao i direktor Kulinarske olimpijade Danijel Šade.
Tokom trajanja sajma, posetioci će moći da prisustvuju takmičenjima mladih kuvara i kuvarskih timova, kao i brojnim radionicama i predavanjima.
Foto: Shutterstock
Master klas i motivaciona predavanja
Edukativni program manifestacije obiluje master klas sesijama i motivacionim predavanjima, koje će voditi najpriznatiji stručnjaci iz sveta gastronomije, kao što su Alesando Negrini – šef sa jednom Mišlenovom zvezdicom, Ćezare Batisti – šef kuhinje restorana Ratana iz Milana, Andrea Biađini – dugogodišnji partner Mišlen vodiča, Ivan Pažanin – najpoznatiji hrvatski kuvar i TV lice, kao i mnogi drugi.
Pored toga, posetioci će imati priliku da uživaju u Gastro teatru – predstavljanju najboljih restorana i hotela iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će pripremati set menije iz tri sleda u kombinaciji sa vinima po odabiru najboljih somelijera iz Srbije.
Napravljena je i posebna digitalna platforma za zakazivanje B2B sastanaka i do sada su potvrdili učešće distributeri i profesionalni kupci iz više od 48 zemalja, što ističe izuzetan međunarodni karakter sajma, kao i izvozni potencijal koji Srbija ima.
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Kao i prethodnih godina, i ove godine će centralno mesto u Hali 3 zauzeti zajednički štand tri nacionalne turističke organizacije zemalja Otvorenog Balkana, na kome će zajedno predstaviti turističku ponudu i kulturno nasleđe sve tri zemlje.
Ovogodišnji fokus je na održivosti, nasleđu i modernim ukusima, temama koje su u skladu sa dinamičnom gastro scenom u Srbiji i vizijom saradnje i razmene sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ.
Sajam će kapije za posetioce „Vizije hraneˮ otvoriti 22. novembra, u 10 časova, dok će prvi dan „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ, 22. novembar, biti otvoren samo za predstavnike medija i profesionalne posetioce sa pozivnicama.
Od 23. novembra do 24. novembra „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biće dostupna svima i otvorena za javnost sa ulaznicama.
BONUS VIDEO:
Spoj parmezana, krompira i aromatičnih začina daje poseban šmek
12.11.2024
GurmanlookIdealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar