MEKAN, UKUSAN I DOSTOJAN SVAKE SLAVE: Kako napraviti najbolji kolač
Centralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti
19.11.2024
GurmanlookJednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
podeli vest:
Pekmez od jabuka oduvek je bio omiljen dodatak mnogim domaćinstvima – bilo na kriški domaćeg hleba, u palačinkama ili kao deo kolača. Ovaj tradicionalni recept ne zahteva puno truda, a rezultat je ukusan i mirisan namaz koji će uneti toplinu u svaki obrok.
Foto: Freepik.com
Donosimo vam jednostavan recept za pravljenje pekmeza od jabuka kod kuće.
Sastojci:
3 kg jabuka (najbolje slatko-kiselih sorti)
500 g šećera (po ukusu, u zavisnosti od slatkoće jabuka)
1 kašičica cimeta (opciono)
Sok od jednog limuna
200 ml vode
Priprema:
Priprema jabuka: Operite jabuke, oljuštite ih i očistite od semena. Iseckajte ih na kockice kako bi se brže skuhale.
Kuvanje: Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok jabuke ne omekšaju (oko 20-30 minuta). Povremeno mešajte kako ne bi zagorele.
Pasiranje: Kada jabuke omekšaju, izblendajte ih štapnim mikserom ili ih propasirajte kroz cediljku kako biste dobili glatku smesu.
Dodavanje šećera i začina: Vratite smesu u lonac, dodajte šećer i limunov sok, a po želji i cimet. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok smesa ne postigne gustinu pekmeza (oko 1-2 sata).
Test gustine: Da biste proverili da li je pekmez gotov, stavite kašičicu smese na tanjirić i ostavite da se ohladi. Ako zadrži oblik i ne razliva se, spreman je za pakovanje.
Pakovanje: Sterilišite tegle tako što ćete ih oprati i zagrejati u rerni na 100°C. Vruć pekmez sipajte u tople tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.
Centralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti
19.11.2024
GurmanlookSavršena za ručak ili večeru, a njena priprema omogućava da uživate u bogatim domaćim ukusima
16.11.2024
GurmanlookČuvanje: Tegle s pekmezom čuvajte na tamnom i suvom mestu. Kada ih otvorite, držite u frižideru.
Saveti za najbolji pekmez
Za dodatnu aromu, možete dodati narendanu koricu limuna ili malo karanfilića.
Ako želite zdraviju varijantu, umesto šećera možete koristiti med ili prirodni zaslađivač poput stevije.
Domaći pekmez od jabuka idealan je način da sačuvate sezonske plodove i uživate u njihovom ukusu tokom cele godine. Priprema ovog recepta nije samo praktična, već i pravo zadovoljstvo za ljubitelje tradicije i domaćih proizvoda.
BONUS VIDEO:
Moguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu
17.11.2024
GurmanlookKo nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja
14.11.2024
GurmanlookDivna gospođa Aga Bošnjak podelila je svoj recept i sve nas vratila u neka lepša sećanja...
14.11.2024
GurmanlookPostoji jednostavan trik za pripremu savršeno vazdušastog šlaga koji će oduševiti svakoga
14.11.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar