Slobodno vreme > Posna jela

PASULJ NA VODI Ukusni ručak za koji se traži tanjir više

Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/11/2024 > 11:59

podeli vest:

PASULJ NA VODI Ukusni ručak za koji se traži tanjir više
Foto: Freepik.com


Nije lako postiti na vodi, ali ako imate otvoreno i čisto srce, sve je lakše… Kako smo vam i obećali, potrudićemo se da vam svakodnevno, do kraja posta, predložimo šta sve možete spremiti. Da podsetimo, Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara.

Za fini ručak imamo posni pasulj na vodi.

Sastojci:

500 g pasulja (najbolje je koristiti beli pasulj)
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 krompira
2 čena belog luka
2 lovorova lista
So, biber, suvi začin po ukusu

Prirpema:

Priprema pasulja:

Pasulj potopite u vodi preko noći ili ga možete potopiti u vrelu vodu i ostaviti da stoji oko sat vremena.
Nakon što se pasulj potopi, dobro ga isperite.

Priprema povrća:

Crni luk iseckajte na sitno, šargarepe i krompire očistite i iseckajte na kockice, a beli luk sitno iseckajte.

Dinstanje bez ulja:

U velikom loncu zagrejte malo vode ili povrćnog temeljca na srednjoj vatri.
Dodajte iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.

Savet

Potopite pasulj u vodu preko noći, pre pripreme.

Dodavanje povrća i pasulja:

Dodajte iseckane šargarepe i krompire u lonac sa crnim lukom i dinstajte ih oko 5-7 minuta.
Zatim dodajte oceđen pasulj i lovorov list u lonac.

Kuvanje:

Prelijte sve sa dovoljno vode da prekrije pasulj i povrće.
Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
Pokrijte lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući i proveravajući da li je potrebno dodati još vode.

Posluživanje:

Kada je pasulj skuvan i povrće mekano, sklonite lonac sa vatre.
Poslužite posni pasulj topli, možete ga dodatno začiniti po ukusu i poslužiti uz kriške hleba.

Ovaj posni pasulj bez ulja je ukusan i zdrav obrok, savršen za postne dane ili kada želite lagani i hranljiv obrok. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar