Slobodno vreme > Gurmanlook

NAPRAVITE NAJBOLJI DOMAĆI SOK OD JABUKA Prirodno, ukusno i lako za pripremu

Ovaj sok možete pripremiti od jabuka iz svoje bašte ili s lokalne pijace

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/12/2024 > 12:14

podeli vest:

NAPRAVITE NAJBOLJI DOMAĆI SOK OD JABUKA Prirodno, ukusno i lako za pripremu
Foto: Freepik.com


Nema ništa bolje od ukusa domaćeg soka od jabuka – prirodnog, bez dodatih konzervansa, punog vitamina i osvežavajuće arome. Ovaj sok možete pripremiti od jabuka iz svoje bašte ili s lokalne pijace i uživati u njemu tokom cele godine. Evo kako da ga napravite u nekoliko jednostavnih koraka.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za domaći sok od jabuka:

5 kg svežih jabuka (najbolje su slatke ili blago kiselkaste sorte)
2 l vode
200-300 g šećera (po ukusu)
1 limun (opciono, za svežinu i očuvanje boje soka)

Priprema:

Pranje i priprema jabuka:
Dobro operite jabuke pod mlazom vode kako biste uklonili svu nečistoću. Nemojte ih ljuštiti, jer kora sadrži veliki deo prirodnih hranljivih materija i daje soku bogatiju aromu. Jabuke isecite na četvrtine i uklonite seme.

Kuvanje jabuka:
U većem loncu, pomešajte isečene jabuke sa 2 litra vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju, otprilike 20-30 minuta. Povremeno promešajte.

Ceđenje soka:
Kuvane jabuke procedite kroz gazu ili fino sito kako biste odvojili sok od pulpe. Ovaj proces možete ponoviti nekoliko puta kako biste dobili što bistriji sok.

Dodavanje šećera i limuna:
Procedjeni sok vratite u lonac, dodajte šećer po ukusu i sok od limuna. Kuvajte još 5-10 minuta na blagoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori. Limun ne samo da daje osvežavajuću notu, već i pomaže u očuvanju boje soka.

Sterilizacija i sipanje:
Dok se sok još uvek kuva, pripremite sterilne staklene flaše ili tegle. Sterilizujte ih u rerni na 100°C oko 15 minuta ili u vreloj vodi. Vreo sok sipajte u pripremljene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako da se stvori vakuum.

Skladištenje:
Flaše sa sokom čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Ovako pripremljen sok može trajati i do godinu dana.

Foto: Freepik.com

 

Zašto praviti domaći sok?

Domaći sok od jabuka nije samo zdravija alternativa kupovnim sokovima, već i sjajan način da iskoristite višak voća. Bez dodatnih konzervansa i veštačkih boja, dobijate proizvod pun vitamina C i antioksidanasa, savršen za ceo porodicu.

Saveti za dodatni šmek:

Dodajte cimet ili karanfilić tokom kuvanja za bogatiju aromu.
Eksperimentišite sa kombinacijama – ubacite kruške, dunje ili drugo voće.

Priprema domaćeg soka od jabuka možda zahteva malo truda, ali rezultat je ukus koji vraća u detinjstvo i podseća na tople kuhinje naših baka. Uživajte u svakom gutljaju!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar