Slobodno vreme > Gurmanlook

LAZANJA SA SPANAĆEM Ukusno i zdravo jelo za period posta

Ovo jelo kombinuje svežinu spanaća sa kremastim posnim bešamel sosom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

09/12/2024 > 07:22

podeli vest:

LAZANJA SA SPANAĆEM Ukusno i zdravo jelo za period posta
Foto: Freepik.com


Posna lazanja sa spanaćem je savršen izbor za one koji žele da uživaju u bogatom ukusu italijanske kuhinje tokom posta. Ovo jelo kombinuje svežinu spanaća sa kremastim posnim bešamel sosom, stvarajući harmoniju ukusa koja će zadovoljiti sva čula.

Sastojci:

500 g kora za lazanje bez jaja
400 g svežeg spanaća
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
150 g posnog sira (tofu ili biljni sir)
500 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo)
50 g brašna
50 ml maslinovog ulja
500 ml paradajz sosa
So, biber i sušeni origano po ukusu

Priprema:

Priprema spanaća:

Spanać blanširajte u ključaloj vodi 2-3 minuta dok ne omekša.
Ocedite ga, isperite hladnom vodom da zadrži boju, zatim sitno iseckajte i ostavite sa strane.

Priprema fila:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte seckani beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Ubacite iseckani spanać i dinstajte nekoliko minuta dok višak tečnosti ne ispari.
Dodajte izmrvljeni posni sir, začinite solju, biberom i origanom po ukusu. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre.

Priprema bešamel sosa:

U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte na umerenoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.
Postepeno dolivajte biljno mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
Kuvajte dok sos ne postane gust i kremast. Začinite solju, biberom i prstohvatom muškatnog oraščića po želji.

Slaganje lazanje:

Dno posude za pečenje premažite tankim slojem paradajz sosa.
Poređajte prvi sloj kora za lazanje preko sosa.
Preko kora ravnomerno rasporedite deo fila od spanaća i sira.
Prelijte fil sa nekoliko kašika bešamel sosa.
Ponovite postupak ređanja: kore, fil, bešamel, dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kora premazanim bešamel sosom.

Pečenje:

Prekrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Nakon toga, uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok površina ne dobije zlatno-smeđu boju.

Serviranje:

Izvadite lazanje iz rerne i ostavite da se prohlade 10-ak minuta pre sečenja.
Secite na parčad željene veličine i poslužite toplo.

Saveti:

Ukoliko koristite suve kore za lazanje, proverite uputstvo na pakovanju da li je potrebno prethodno kuvanje ili ih možete koristiti direktno.
Za bogatiji ukus, možete dodati seckane pečurke u fil od spanaća.
Bešamel sos možete obogatiti dodavanjem nutritivnog kvasca za sirast ukus.

Posna lazanja sa spanaćem je izuzetno ukusno i hranljivo jelo koje će zadovoljiti sve ljubitelje italijanske kuhinje, čak i tokom posta. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar