Slobodno vreme > Posna jela

PAPRIKAŠ OD SOČIVA Ukusan i zasitan obrok za svaki dan posta

Idealan je za hladne zimske dane kada tražite nešto što greje dušu i telo. Uživajte!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/12/2024 > 07:21

podeli vest:

PAPRIKAŠ OD SOČIVA Ukusan i zasitan obrok za svaki dan posta
Foto: Freepik.com


Posni paprikaš od sočiva je idealno jelo za one koji poste ili traže zdrav, zasitan i ukusan obrok. Bogat proteinima i vlaknima, ovaj recept kombinuje jednostavne sastojke i lakoću pripreme, čineći ga savršenim izborom za ručak ili večeru.

Sastojci:

250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
2 srednja krompira, iseckana na kockice
2 šargarepe, iseckane na kolutove
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 crvena paprika, iseckana
2 paradajza (oljuštena i iseckana) ili 200 ml soka od paradajza
2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica suvog začina (po izboru)
So i biber po ukusu
1 l povrtnog bujona ili vode
Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema sočiva:
Sočivo operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocedi. Ako koristite zeleno sočivo, potopite ga u vodi 20-30 minuta pre kuvanja kako bi se brže skuvalo.

2. Priprema povrća:
Na ulju propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa sve zajedno pržite još 2-3 minuta.

3. Dodavanje začina:
Dodajte crvenu papriku, krompir i paradajz. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Sve dobro promešajte kako bi se začini sjedinili sa povrćem.

4. Dodavanje sočiva i kuvanje:
Dodajte oprano sočivo u šerpu, prelijte povrtnim bujonom ili vodom i pustite da proključa. Kada paprikaš provri, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri 25-30 minuta, povremeno mešajući.

5. Završni koraci:
Kada su sočivo i povrće skuvani, probajte jelo i dodajte još soli ili bibera po ukusu. Paprikaš bi trebalo da bude gust, ali ako je potrebno, možete dodati još malo vode.

6. Posluživanje:
Paprikaš poslužite topao, ukrašen seckanim svežim peršunom. Po želji, možete ga poslužiti uz krišku hleba ili integralnu pogaču.

Saveti za pripremu:

Ako želite bogatiji ukus, možete dodati lovorov list tokom kuvanja.
Za dodatnu pikantnost, dodajte prstohvat ljute aleve paprike ili mlevenog čilija.
Umesto soka od paradajza, možete koristiti paradajz pelat za intenzivniji ukus.

Ovaj posni paprikaš od sočiva je jednostavan za pripremu, zdrav i neverovatno ukusan. Idealan je za hladne zimske dane kada tražite nešto što greje dušu i telo.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar