Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJBOLJI DOMAĆI TIRAMISU Recept koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša

Jedan pravi klasik među slatkišima sada možete da pripremite kod kuće uz ovaj jednostavan recept

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/01/2025 > 15:00

podeli vest:

NAJBOLJI DOMAĆI TIRAMISU Recept koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša
Foto: Freepik.com


Tiramisu je klasik među desertima – savršena kombinacija kremastog, laganog i neodoljivo ukusnog. Ovaj italijanski specijalitet postao je omiljeni desert širom sveta, a sada možete da ga pripremite kod kuće uz ovaj jednostavan recept.

Sastojci za domaći tiramisu:

400 g piškota
4 sveža žumanca
120 g šećera
500 g mascarpone sira
300 ml slatke pavlake (nezaslađene)
300 ml jake crne kafe (ohlađene)
2 kašike ruma ili amareta (opciono)
Kakao za posipanje

Priprema:

Priprema kreme:

Umutite žumanca sa šećerom na pari (u činiji iznad lonca s ključalom vodom) dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.
Ostavite kremu da se prohladi, a zatim postepeno dodajte mascarpone sir, muteći na niskoj brzini dok se ne sjedini.

Slatka pavlaka:

Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, a zatim je nežno sjedinite sa mascarpone kremom pomoću spatule.

Priprema piškota:

U ohlađenu kafu dodajte rum ili amaret, ako ih koristite.
Piškote kratko umačite u kafu – dovoljno da omekšaju, ali ne da se raspadnu.

Slaganje tiramisua:

Na dno pravougaone posude složite red natopljenih piškota.
Prekrijte ih slojem kreme.
Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući kremom na vrhu.

Kakao završnica:

Pospite površinu kakao prahom koristeći sito.
Pokrijte posudu providnom folijom i stavite tiramisu u frižider na najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se ukusi proželi.

Saveti za savršeni tiramisu:

Koristite kvalitetan mascarpone sir i sveža jaja za najbolji ukus.
Ne preskačite hlađenje – tiramisu postaje ukusniji što duže stoji.
Ako ne koristite alkohol, jednostavno ga izostavite – desert će i dalje biti fantastičan.

Zaključak:

Ovaj domaći tiramisu postaće vaš omiljeni desert za svaku priliku. Savršeno kremast, uz diskretnu gorčinu kafe i bogatstvo ukusa, sigurno će osvojiti sve koji ga probaju. Poslužite ga sa šoljicom espresa za pravi italijanski doživljaj!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar