Slobodno vreme > Gurmanlook

PUNJENE MEKIKE KOJE OSVAJAJU Tajna savršenog vikend recepta koji se pamti!

Spremite ih za doručak, užinu ili čak kao deo bogatog prazničnog stola – uspeh je zagarantovan

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/12/2024 > 12:45

podeli vest:

PUNJENE MEKIKE KOJE OSVAJAJU Tajna savršenog vikend recepta koji se pamti!
Foto: Freepik.com


Ako tražite savršeni recept za doručak koji će oduševiti vašu porodicu i goste, punjene mekike su pravi izbor! Hrskave spolja, mekane iznutra i pune ukusnog nadeva, ove mekike osvajaju na prvi zalogaj. Spremite ih za doručak, užinu ili čak kao deo bogatog prazničnog stola – uspeh je zagarantovan.

Sastojci za testo:

500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja

Sastojci za punjenje (po izboru):

Sir (feta, krem sir ili mešavina)
Šunka, pečurke ili prženi luk
Džem ili krem za slatku varijantu

Priprema:
1. Priprema testa:

U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, pa ostavite da odstoji 5–10 minuta dok se ne zapeni. U većoj posudi pomešajte brašno, so i ulje, a zatim dodajte aktivirani kvasac. Mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste oko 1 sat.

2. Priprema nadeva:

Dok testo raste, pripremite nadev po vašem izboru. Ako volite slane mekike, kombinujte sir i šunku. Za ljubitelje slatkog, džem od šljiva ili čokoladni krem biće savršen izbor.

3. Oblikovanje i punjenje:

Kada testo naraste, premesite ga i podelite na manje loptice. Svaku lopticu rastanjite u oblik kruga, stavite punjenje na sredinu, pa preklopite ivice i dobro zatvorite kako nadev ne bi iscurio tokom prženja.

4. Prženje:

U dubokoj tiganju zagrejte veću količinu ulja. Mekike pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obe strane. Vadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedio višak ulja.

5. Služenje:

Punjenje mekike poslužite dok su još tople. Slane mekike su savršene uz jogurt, dok se slatke odlično slažu sa šoljom kafe ili čaja.

Zašto su punjene mekike savršene?

Jednostavna priprema: Testo je lako napraviti, a punjenje možete prilagoditi svom ukusu.
Raznovrsnost: Odlične su kao doručak, užina ili čak glavno jelo uz supu ili čorbu.
Neodoljiv ukus: Kombinacija hrskavog testa i toplog nadeva sigurno će oduševiti svakog degustatora.

Saveti za savršen rezultat:

Pazite da ulje ne bude previše vruće kako bi se mekike lepo ispržile iznutra.
Eksperimentišite s nadevom – mešavina sira i začinskog bilja ili slatko-slane kombinacije mogu biti pun pogodak.
Ako želite zdraviju varijantu, možete ih ispeći u rerni na 200°C dok ne postanu zlataste.

Punjenje mekike su pravi primer kako jednostavni sastojci mogu postati prava gurmanska poslastica. Ovaj recept je savršen za porodična okupljanja, nedeljne doručke ili trenutke kada želite da impresionirate nekog svojim kulinarskim umećem.

Isprobajte ih već danas i uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar