KAKO SE SPREMA SOČAN JUNEĆI GULAŠ SA KROMPIROM Recept i trikovi za savršen ukus
Pravi gulaš zahteva malo strpljenja, ali uz pravi recept i nekoliko trikova, dobićete jelo koje će oduševiti sve
pre 18 sati
GurmanlookOvi sastojci pomažu u stvaranju zaštitne barijere oko testa, sprečavajući upijanje masti tokom prženja
podeli vest:
Prženo testo je omiljena poslastica mnogih – od krofni, uštipaka, do mekika i piroški. Međutim, glavni problem kod ovih ukusnih zalogaja jeste što često upijaju previše ulja, čineći ih teškim za stomak i manje zdravim. Dobra vest je da postoje jednostavni trikovi koji će vam pomoći da testo ostane vazdušasto i lagano, a da ne upije ni kap ulja!
1.Dodajte rakiju ili sirće
Jedan od najstarijih trikova koje su koristile naše bake jeste dodavanje rakije ili sirćeta u testo. Ovi sastojci pomažu u stvaranju zaštitne barijere oko testa, sprečavajući upijanje masti tokom prženja. Dovoljno je da dodate jednu do dve kašike rakije ili sirćeta u testo – ne brinite, miris alkohola isparava tokom prženja, a vi ćete dobiti hrskavu i vazdušastu poslasticu.
Kako deluje?
Rakija i sirće snižavaju temperaturu na površini testa, omogućavajući mu da se brzo zapeče i stvori koricu koja sprečava prodiranje ulja unutra. Ovaj trik često koriste i profesionalni kuvari kako bi dobili savršeno pržene krofne i uštipke.
2.Prava temperatura je ključna
Još jedan presudan faktor u prženju je temperatura ulja. Ako je ulje previše hladno, testo će ga upiti, dok previše vrelo ulje može spaliti spoljašnji sloj, ostavljajući unutrašnjost sirovom. Idealna temperatura ulja za prženje testa je između 170 i 180 stepeni Celzijusa.
Kako znati da je ulje spremno?
Ako nemate kuhinjski termometar, koristite jednostavan trik – ubacite mali komadić testa u ulje. Ako odmah počne da cvrči i polako se diže na površinu, ulje je spremno.
Još jedan trik jeste korišćenje drvene varjače – umočite je u ulje, i ako se oko nje stvaraju mehurići, ulje je dovoljno zagrejano.
Pravi gulaš zahteva malo strpljenja, ali uz pravi recept i nekoliko trikova, dobićete jelo koje će oduševiti sve
pre 18 sati
GurmanlookNjihova priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv
20.01.2025
GurmanlookBONUS SAVET: PAPIRNI UBRUSI SU VAŠ SAVEZNIK
Čak i kada koristite ove trikove, važno je da prženo testo nakon vađenja iz ulja ostavite na papirnim ubrusima. Oni će upiti višak masnoće s površine, ostavljajući testo suvim i laganim.
Prateći ove jednostavne savete, vaše prženo testo će biti hrskavo spolja, mekano iznutra i bez viška ulja – baš kao iz detinjstva!
BONUS VIDEO:
Ova raskošna torta oduševljava kombinacijom bogatih ukusa i luksuznog izgleda
20.01.2025
GurmanlookIdealan roštilj sa prijateljima ili kao zdrav obrok nakon napornog dana
20.01.2025
GurmanlookPripremite se za ukusno i mekano jelo koje ne zahteva mnogo truda, ali ostavlja snažan utisak
14.01.2025
GurmanlookJedan od najvažnijih običaja ovog dana je priprema vasilice, obrednog kolača koji simbolizuje sreću, zdravlje i blagostanje
13.01.2025
TradicijaPonovo će nas stići ciklon "winter killer", koji menja sliku iznad cele Evrope
pre 1 sat
SrbijaPrevara se dogodila u decembru 2024. godine kada je firma iz Garešnice mejlom dobila obaveštenje o promeni banke i broja računa firme
pre 1 sat
RegionPostavljenje su kamere unutar objekta, kao i prislušni uređaji
pre 1 sat
SvetBudite oprezni noćas, poledica može da pravi probleme na putevima
pre 2 sata
SrbijaPolicija je na terenu, ali se još uvek ne zna kako je došlo do ovakvog udesa
pre 2 sata
HronikaŽrtva napada, muškarac u 30-im godinama, prebačen je u bolnicu Ičilov u teškom stanju
pre 2 sata
SvetZemljotres magnitude 5,2 stepeni Rihtera zabeležen je u utorak, 21. januar 2025 u 21:38 časova, na zapadu Turske
pre 3 sata
SvetDragan Vlahović, radnik obezbeđenja, ubijen je u masakru 5. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" sa još devetoro dece
pre 3 sata
HronikaVirtuozni klavijaturista i majstor više instrumenata, Gert Hadson preminuo je u 87. godini
pre 5 sati
SudbinePosle niza manjih uloga, široku popularnost steako je u telenoveli "Dani naših života" u kojoj se pojavljivao od 2010. do 2011. godine
pre 15 sati
SudbinePlivanje za Časni krst na jezeru u Malom Zvorniku obeležio je nesvakidašnji događaj koji je mnogima izmamio osmeh i suze
pre 19 sati
ReportažaKviz "Potera" nakon pauze zbog praznične šeme vratio se na male ekrane
20.01.2025
SudbineFlorshajm je završio jesenju polusezonu kao drugoplasirani tim u svom regionu, sa samo dva boda manje od lidera
20.01.2025
ReportažaOna je bila učenica Ekonomske škole
20.01.2025
SudbinePrema dostupnim informacijama, Bartoš bio je poznat u svetu amaterskog boksa u Poljskoj pre nego što se preselio u Belgiju.
20.01.2025
SudbineNjegove dosadašnje poslove sada će, kako je saopšteno iz kompanije, privremeno preuzeti ostali članovi odbora
18.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar