Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJSOČNIJA PILETINA SA KROMPIROM Ukusni recept za ručak na srpsku Novu godinu!

Pripremite se za ukusno i mekano jelo koje ne zahteva mnogo truda, ali ostavlja snažan utisak

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/01/2025 > 07:00

podeli vest:

NAJSOČNIJA PILETINA SA KROMPIROM Ukusni recept za ručak na srpsku Novu godinu!
Foto: Freepik.com


Srpska Nova godina je prilika da se okupe porodica i prijatelji, a šta bolje prija za svečani ručak od sočne piletine sa krompirom i povrćem? Ovaj jednostavan recept, bogat ukusima i mirisima, oduševiće sve za stolom. Pripremite se za ukusno i mekano jelo koje ne zahteva mnogo truda, ali ostavlja snažan utisak.

Sastojci za savršen ručak

Za 4 osobe potrebno vam je:

1 kg pilećeg mesa (karabatak, batak ili pileća prsa)
1 kg krompira
2 šargarepe
1 crvena paprika
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog začina ili soli
Pola kašičice mlevene paprike
Prstohvat bibera
Malo ruzmarina ili origana (po želji)
Čaša pilećeg bujona ili vode

Priprema korak po korak

Priprema mesa i povrća
Pileće meso operite i posušite papirnim ubrusom. Posolite, pobiberite i pospite mlevenom paprikom. Povrće oljuštite i isecite – krompir na krupnije kocke, šargarepu na kolutove, papriku i crni luk na trake.

Mariniranje za sočnost
Meso stavite u činiju, dodajte dve kašike maslinovog ulja, sitno iseckan beli luk i ruzmarin. Ostavite da odstoji najmanje 20 minuta kako bi piletina upila začine.

Slojevito ređanje u pleh
U dublji pleh za pečenje prvo rasporedite krompir i šargarepu. Prelijte povrće kašikom maslinovog ulja i malo posolite. Preko povrća poređajte komade mesa, a zatim dodajte crvenu papriku i crni luk.

Dodavanje bujona
Prelijte sve sa čašom pilećeg bujona ili vode. Ovaj korak je ključan za sočnost – meso i povrće će se krčkati u sopstvenim sokovima i aromama.

Pečenje
Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Nakon toga, sklonite foliju i pecite još 15 minuta na 220°C da bi piletina dobila zlatnu koricu.

Zašto je ovo idealan ručak za srpsku Novu godinu?

Ovaj recept je savršena kombinacija tradicije i jednostavnosti. Bogatstvo ukusa i mirisa podseća na domaću kuhinju, dok praktičnost pripreme omogućava da provedete više vremena s porodicom nego u kuhinji. Povrće daje svežinu jelu, a krompir se topi u ustima zahvaljujući sočnim sokovima piletine.

Shutterstock

Saveti za dodatni šmek

Dodajte čeri paradajz ili tikvicu ako želite još povrća.
Pre serviranja pospite svežim peršunom za dodatnu aromu.
Poslužite uz salatu od kupusa ili kisele krastavce za osveženje.

Neka vaš ručak na srpsku Novu godinu bude ukusan, sočan i nezaboravan uz ovaj recept. Prijatno i srećna Nova godina!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar