Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO SE SPREMA SOČAN JUNEĆI GULAŠ SA KROMPIROM Recept i trikovi za savršen ukus

Pravi gulaš zahteva malo strpljenja, ali uz pravi recept i nekoliko trikova, dobićete jelo koje će oduševiti sve

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/01/2025 > 07:12

podeli vest:

KAKO SE SPREMA SOČAN JUNEĆI GULAŠ SA KROMPIROM Recept i trikovi za savršen ukus
Foto: Freepik.com


Juneći gulaš sa krompirom jedno je od omiljenih jela na našim prostorima – topao, ukusan i zasitan, savršen je za porodične ručkove i hladne zimske dane. Pravi gulaš zahteva malo strpljenja, ali uz pravi recept i nekoliko trikova, dobićete jelo koje će oduševiti sve ukućane.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci

Za pripremu savršenog junećeg gulaša sa krompirom biće vam potrebni sledeći sastojci:

500 g junećeg mesa (but ili plećka),
1 kg krompira,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
3 čena belog luka,
1 crvena paprika,
2 kašike ulja ili masti,
1 kašika brašna (po želji, za gušću teksturu),
1 kašika aleve paprike,
400 ml paradajz soka ili pelata,
500 ml supe ili vode,
2 lovorova lista,
So, biber i začini po ukusu (majčina dušica, peršun, bosiljak).

Priprema

1. Priprema mesa
Juneće meso isecite na kocke srednje veličine, posolite ga i ostavite da odstoji desetak minuta. U dubljoj šerpi zagrejte ulje ili mast i propržite meso dok ne dobije zlatnu boju.

2. Dinstanje povrća
Dodajte sitno seckani crni i beli luk, šargarepu i papriku. Dinstajte dok povrće ne omekša, a zatim dodajte brašno i alevu papriku kako biste dobili bogatiji ukus i gušću teksturu.

3. Dodavanje tečnosti
U šerpu dodajte paradajz sok, lovorov list i supu ili vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko sat i po, dok meso ne omekša.

4. Dodavanje krompira
Kada meso omekša, dodajte krompir isečen na kocke i začine po ukusu. Kuvajte dok krompir ne omekša, povremeno promešajte i po potrebi dolivajte tečnost.

5. Završni koraci
Na kraju, gulaš možete posuti seckanim peršunom i poslužiti uz svež hleb ili kiselu salatu za potpuni užitak.

Saveti za savršen gulaš

Koristite meso sa malo masnoće za bogatiji ukus.
Kuvanje na laganoj vatri omogućava da meso postane mekano i sočno.
Dodavanje začina poput lovora i majčine dušice doprinosi autentičnom ukusu.

Uz ovaj recept, vaš juneći gulaš sa krompirom biće savršeno jelo za svaku priliku!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar