Slobodno vreme > Gurmanlook

SLATKI ZALOGAJI ZA ĐURĐEVDAN Recepti za 7 vrsta domaćinskih sitnih kolača

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

29/04/2025 > 08:21

podeli vest:

SLATKI ZALOGAJI ZA ĐURĐEVDAN Recepti za 7 vrsta domaćinskih sitnih kolača
Foto: Shutterstock


Da li smo odlučili koje kolače spremamo za slavu? Bliži nam se Đurđevdan!

To je praznik koji donosi radost, okupljanje porodice i bogatu trpezu. A šta je slavska trpeza bez domaćih kolača, onih malih, mirisnih zalogaja koji se tope u ustima?

Donosimo vam izbor od sedam vrsta tradicionalnih sitnih kolača koji će ulepšati vašu slavsku ponudu lako se prave, još lakše pojedu!
Shutterstock
1. Vanilice – klasika koja nikad ne izlazi iz mode

Sastojci:

250 g masti ili maslaca

2 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

500 g brašna

Pekmez od kajsije ili šljive

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Umutiti mast, jaja i šećer, pa postepeno dodavati brašno. Umestiti glatko testo, razviti ga i vaditi male krugove. Peći kratko na 180°C. Kad se ohlade, spajati po dve vanilice pekmezom i obilno uvaljati u prah šećer.

2. Šapice – starinske i mirišljave

Sastojci:

250 g masti

250 g šećera

500 g brašna

1 vanilin šećer

Po potrebi – rendana korica limuna ili malo oraha

Priprema:
Sve sastojke umesiti, pa puniti kalupiće za šapice. Peći na 180°C dok lagano ne porumene. Još tople uvaljati u prah šećer.

 

 

3. Čupavci – sočni i mekani

Sastojci:

4 jaja

200 g šećera

200 ml mleka

200 ml ulja

300 g brašna

1 prašak za pecivo

Za preliv:

200 g čokolade

100 ml mleka

100 g margarina

Kokos za uvaljanje

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ostale sastojke. Peći u plehu, pa iseći na kocke. Svaku kocku umakati u otopljenu čokoladu, pa u kokos.

 

 

4. Ruske kape – za one koji vole bogat zalogaj

Sastojci:

4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike brašna

1 prašak za pecivo

Fil:

200 g margarina

200 g šećera u prahu

100 g kokosa

Malo mleka

Priprema:
Ispeći patišpanj, vaditi krugove, filovati kremom, uvaljati ivice u kokos, preliti čokoladom odozgo.

 

 

5. Oblande sa orasima – za ljubitelje tradicionalnog ukusa

Sastojci:

250 g margarina

300 g mlevenih oraha

200 g šećera

1 dl mleka

1 pakovanje oblandi

Priprema:
Ugrejati mleko sa šećerom i margarinom, pa dodati orahe. Filovati oblande, pritisnuti težim predmetom i ostaviti da se stegnu.

Shutterstock

Seći na štanglice.

6. Domaće Ferrero kuglice

Sastojci:

200 g mlevenih pečenih lešnika

100 g mlevenog keksa (plazma ili petit beurre)

200 g eurokrema ili Nutelle

50 g čokolade za kuvanje (otopljene)

50 g putera

Cela pečena lešnika (za sredinu kuglica)

Čokolada za glazuru (oko 200 g)

Mleveni lešnici za posipanje ili seckani lešnici za valjanje

Priprema:

Pomešajte mlevene lešnike, mleveni keks, eurokrem, otopljenu čokoladu i omekšali puter dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Oblikujte male kuglice, u svaku stavite po jedan ceo lešnik u sredinu.

Kuglice ohladite u frižideru oko 30 minuta da se stegnu.

Otopite čokoladu za glazuru i umačite svaku kuglicu, pa odmah valjajte u seckane ili mlevene lešnike.

Ostavite da se čokolada stegne.

Mali savet:
Ako želite dodatnu hrskavost, možete u smesu dodati malo lomljenih napolitanki!

 

 

7. Domaće breskvice

Sastojci za testo:

2 jaja

150 g šećera

150 ml ulja

150 ml mleka

1 prašak za pecivo

oko 600 g brašna (po potrebi)

1 vanilin šećer

Sastojci za fil:

Mrvice izdubljene iz pečenih polutki

150 g mlevenih oraha

100 g čokolade za kuvanje

2–3 kašike mleka

2–3 kašike džema (kajsija ili šljiva)

Po potrebi šećer

Za dekoraciju:

Crvena i žuta prehrambena boja

Šećer u kristalu za uvaljanje

Priprema testa:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilom, dodati ulje i mleko, pa postepeno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Umutiti glatko, mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Praviti male kuglice (veličine oraha) i ređati na papir za pečenje.

Peći na 180°C oko 10–12 minuta – treba da ostanu svetle boje.

Još tople polutke pažljivo izdubiti kašičicom ili nožem da ostane prostor za punjenje.

Priprema fila:

Otopiti čokoladu sa mlekom.

Pomešati izvađene mrvice, mlevene orahe, otopljenu čokoladu i džem.

Po potrebi dodati još malo mleka ili džema da se dobije maziva, ali čvrsta smesa.

Punjenje i dekoracija:

Svaku polutku napuniti filom i spojiti po dve.

Umakati ih delimično u crvenu, pa u žutu prehrambenu boju razblaženu vodom.

Zatim ih uvaljati u kristal šećer da dobiju izgled prave breskve.

Shutterstock

SLATKA PORUKA ZA KRAJ

Bilo da pripremate Đurđevdansku slavu u velikom društvu ili u krugu porodice, ovi mali kolači donose onu toplinu domaće trpeze koju svi pamtimo.
Jedno je sigurno – gosti će se vraćati po još!

Prijatno i srećna slava!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar