SLATKI ZALOGAJI ZA ĐURĐEVDAN Recepti za 7 vrsta domaćinskih sitnih kolača
podeli vest:

Da li smo odlučili koje kolače spremamo za slavu? Bliži nam se Đurđevdan!
To je praznik koji donosi radost, okupljanje porodice i bogatu trpezu. A šta je slavska trpeza bez domaćih kolača, onih malih, mirisnih zalogaja koji se tope u ustima?

1. Vanilice – klasika koja nikad ne izlazi iz mode
Sastojci:
250 g masti ili maslaca
2 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
500 g brašna
Pekmez od kajsije ili šljive
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti mast, jaja i šećer, pa postepeno dodavati brašno. Umestiti glatko testo, razviti ga i vaditi male krugove. Peći kratko na 180°C. Kad se ohlade, spajati po dve vanilice pekmezom i obilno uvaljati u prah šećer.
2. Šapice – starinske i mirišljave
Sastojci:
250 g masti
250 g šećera
500 g brašna
1 vanilin šećer
Po potrebi – rendana korica limuna ili malo oraha
Priprema:
Sve sastojke umesiti, pa puniti kalupiće za šapice. Peći na 180°C dok lagano ne porumene. Još tople uvaljati u prah šećer.
3. Čupavci – sočni i mekani
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
200 ml mleka
200 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
Za preliv:
200 g čokolade
100 ml mleka
100 g margarina
Kokos za uvaljanje
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ostale sastojke. Peći u plehu, pa iseći na kocke. Svaku kocku umakati u otopljenu čokoladu, pa u kokos.
4. Ruske kape – za one koji vole bogat zalogaj
Sastojci:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
200 g margarina
200 g šećera u prahu
100 g kokosa
Malo mleka
Priprema:
Ispeći patišpanj, vaditi krugove, filovati kremom, uvaljati ivice u kokos, preliti čokoladom odozgo.
5. Oblande sa orasima – za ljubitelje tradicionalnog ukusa
Sastojci:
250 g margarina
300 g mlevenih oraha
200 g šećera
1 dl mleka
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Ugrejati mleko sa šećerom i margarinom, pa dodati orahe. Filovati oblande, pritisnuti težim predmetom i ostaviti da se stegnu.
Seći na štanglice.
6. Domaće Ferrero kuglice
Sastojci:
200 g mlevenih pečenih lešnika
100 g mlevenog keksa (plazma ili petit beurre)
200 g eurokrema ili Nutelle
50 g čokolade za kuvanje (otopljene)
50 g putera
Cela pečena lešnika (za sredinu kuglica)
Čokolada za glazuru (oko 200 g)
Mleveni lešnici za posipanje ili seckani lešnici za valjanje
Priprema:
Pomešajte mlevene lešnike, mleveni keks, eurokrem, otopljenu čokoladu i omekšali puter dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Oblikujte male kuglice, u svaku stavite po jedan ceo lešnik u sredinu.
Kuglice ohladite u frižideru oko 30 minuta da se stegnu.
Otopite čokoladu za glazuru i umačite svaku kuglicu, pa odmah valjajte u seckane ili mlevene lešnike.
Ostavite da se čokolada stegne.
Mali savet:
Ako želite dodatnu hrskavost, možete u smesu dodati malo lomljenih napolitanki!
7. Domaće breskvice
Sastojci za testo:
2 jaja
150 g šećera
150 ml ulja
150 ml mleka
1 prašak za pecivo
oko 600 g brašna (po potrebi)
1 vanilin šećer
Sastojci za fil:
Mrvice izdubljene iz pečenih polutki
150 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
2–3 kašike mleka
2–3 kašike džema (kajsija ili šljiva)
Po potrebi šećer
Za dekoraciju:
Crvena i žuta prehrambena boja
Šećer u kristalu za uvaljanje
Priprema testa:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilom, dodati ulje i mleko, pa postepeno brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umutiti glatko, mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Praviti male kuglice (veličine oraha) i ređati na papir za pečenje.
Peći na 180°C oko 10–12 minuta – treba da ostanu svetle boje.
Još tople polutke pažljivo izdubiti kašičicom ili nožem da ostane prostor za punjenje.
Priprema fila:
Otopiti čokoladu sa mlekom.
Pomešati izvađene mrvice, mlevene orahe, otopljenu čokoladu i džem.
Po potrebi dodati još malo mleka ili džema da se dobije maziva, ali čvrsta smesa.
Punjenje i dekoracija:
Svaku polutku napuniti filom i spojiti po dve.
Umakati ih delimično u crvenu, pa u žutu prehrambenu boju razblaženu vodom.
Zatim ih uvaljati u kristal šećer da dobiju izgled prave breskve.
SLATKA PORUKA ZA KRAJ
Bilo da pripremate Đurđevdansku slavu u velikom društvu ili u krugu porodice, ovi mali kolači donose onu toplinu domaće trpeze koju svi pamtimo.
Jedno je sigurno – gosti će se vraćati po još!
Prijatno i srećna slava!
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar