Slobodno vreme > Hi-Tech

SpaceX vraća ČETVORO ASTRONAUTA sa Međunarodne svemirske stanice

Kapsula sa svemirskim putnicima odvojila se od ISS-a, objavila je NASA, a na Zemlju bi trebalo da stignu u subotu uveče

Izvor: K1info/index.hr

11/03/2023 > 16:18

podeli vest:

SpaceX vraća ČETVORO ASTRONAUTA sa Međunarodne svemirske stanice
Foto: Tanjug/NASA TV via AP


Posle otprilike šest meseci provedenih u svemiru i nekoliko otkazanih odlazaka, dvoje američkih astronauta, jedna ruska kosmonautkinja i jedan japanski astronaut napustili su Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u kapsuli kompanije SpaceX za privatne svemirske letove Ilona Maska, objavila je NASA.

Kapsula sa četvoro svemirskih putnika odvojila se od ISS-a, objavila je američka svemirska agencija, a na Zemlju bi trebalo da stignu u subotu uveče.

Napuštanje ISS-a s članovima Crew-5 (Posada 5), koju čine astronautkinja NASA-e Nikola Aunapu Man, njen kolega Džoš Kasada, kao i japanski astronaut Koiči Vakata i ruska kosmonautkinja Ana Kikina, do sada je više puta odlagano zbog vremenskih uslova. Prvobitno su trebali da krenu pre nekoliko dana.

Foto: Tanjug/NASA TV via AP

 

Kapsula sa Posadom 5 lansirana je u oktobru iz Kejp Kanaverala. Bilo je to prvo zajedničko lansiranje NASA-inih astronauta i ruskog kosmonauta sa američkog tla od početka ruskog rata protiv Ukrajine pre više od godinu dana.

Na ISS-u ostaju ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Frenk Rubio, kao i članovi Posade 6, koji su onamo stigli pre samo nekoliko dana. Tu posadu čine Amerikanci Stiven Bouven i Voren Hoburg, Rus Andrej Fedjajev i Emiraćanin Sultan al-Nijadi.

 

Ostavite komentar