Slobodno vreme > Posna jela

PLJESKAVICE BEZ MESA: Ukusna i zdrava alternativa

Priprema ovih pljeskavica je jednostavna

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/11/2024 > 07:25

podeli vest:

PLJESKAVICE BEZ MESA: Ukusna i zdrava alternativa
Foto: Freepik.com


Božićni post za vernike pravoslavne crkve počinje 28. novembra 2024. i traje do 6. januara 2025. Za vas ćemo svakodnevno davati predloge jela koje možete spremiti u toku posta.

Zato, za sve one koji žele da isprobaju ukusan biljni obrok, posne pljeskavice su savršeno rešenje. Priprema ovih pljeskavica je jednostavna, a rezultat su sočne, zasitne i aromatične pljeskavice koje mogu da zadovolje i najveće ljubitelje mesa. Ove pljeskavice mogu se poslužiti uz hleb ili svežu salatu i odlična su opcija za lagani obrok.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

1 šolja kuvanih ili konzerviranih leblebija (lepo isprane i oceđene)
1 šolja rendanog krompira (sirov)
1 šargarepa, rendana
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
1 šolja ovsenih pahuljica (sitno mlevenih) ili prezli
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene paprike
1/2 kašičice kumina (opciono)
Malo mineralne vode (po potrebi)

Priprema:

Priprema sastojaka: U velikoj činiji, izgnječite leblebije viljuškom ili ih izmiksajte u blenderu, ali pazite da ostane malo teksture – ne treba da budu potpuno glatke.

Dodavanje povrća: U izgnječene leblebije dodajte rendani krompir i šargarepu, sitno seckan crni i beli luk, peršun i začine (so, biber, mlevenu papriku i kumin ako ga koristite). Sve dobro izmešajte.

Smesa za oblikovanje: Dodajte ovsene pahuljice ili prezle u smesu kako bi se povezala. Ako je smesa suviše gusta, možete dodati malo mineralne vode kako biste dobili savršenu teksturu za oblikovanje pljeskavica.

Oblikovanje pljeskavica: Rukama oblikujte pljeskavice željene veličine, pazeći da budu ravnomerno oblikovane kako bi se ravnomerno ispekle.

Pečenje: U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Pljeskavice pecite nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako želite, možete ih peći i u rerni – složite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, okrenuvši ih na polovini pečenja.

Serviranje: Poslužite posne pljeskavice tople, uz prilog po izboru – odlične su uz salatu, pire krompir, ili čak kao dodatak u posnom hamburgeru.

Saveti za pripremu:

Za dodatnu hrskavost, uvaljajte pljeskavice u kukuruzno brašno pre pečenja.
Za bogatiji ukus, u smesu možete dodati seckane orahe ili seme suncokreta.
Ako volite intenzivniji začin, slobodno dodajte još bibera, belog luka ili čak malo ljute papričice.

Posne pljeskavice su savršene za svaki dan, lako ih možete pripremiti unapred i podgrejati. Ovaj obrok je dokaz da zdrav, ukusan i zasitan obrok može biti u potpunosti biljnog porekla – uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar