KUVANA JUNETINA ZA SUBOTNJI RUČAK: Tradicionalni recept i tajne pripreme širom Srbije
Ova tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookZahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
podeli vest:
Kad se sezona kiseljenja kupusa približi, domaćice i domaćini širom Srbije znaju da je vreme za jedan od najvažnijih rituala pripreme zimnice. Ovo je jedna od onih salata bez koje se zima ne započinje, ona nas hrani a bogami i leči! Kiseljenje kupusa nije samo tradicija, već i poseban trenutak u godini koji podrazumeva okupljanje, miris svežih glavica, soli i vode u velikim buradima. Ovaj postupak nije preterano složen, ali zahteva strpljenje.
Donosimo vam provereni narodni recept za savršeno ukiseljen kupus koji će vas grejati kroz celu zimu, a uz to i tajne zbog kojih će svaki list biti hrskav, sočan i prepun arome.
Priprema kupusa za kiseljenje
Za dobar kiseli kupus ključno je izabrati prave glavice. Najbolji kupus za kiseljenje je onaj svetlozelen, sa kompaktnim i čvrstim glavicama. Birajte glavice srednje veličine, jer prevelike glavice mogu imati deblje listove koji će biti tvrđi nakon kiseljenja. Ako možete, birajte domaći kupus jer je često sočniji i ukusniji.
Sastojci za bure od 50 litara:
20 kg kupusa
1 kg soli (za svakih 10 litara vode)
Voda (najbolje izvorska ili filtrirana)
Kukuruz, dunja ili komad hleba (po želji, za ubrzavanje fermentacije)
Postupak kiseljenja kupusa
Priprema buradi i glavica: Prvo operite burad ili kace kako bi bili potpuno čisti. Uklonite spoljašnje listove kupusa koji mogu biti oštećeni. Svaku glavicu odsecite pri korenu, a srce glavice zarežite u obliku krsta – ovo će pomoći soli da ravnomerno prođe kroz kupus.
Ova tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookIdealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookSloženac u bure: Složite glavice kupusa u bure – redajte ih čvrsto jednu uz drugu da nema puno praznog prostora. Možete dodati i po koji list lovora ili zrna bibera, ali stariji narodni recepti predlažu samo osnovne sastojke.
Priprema slanog rastvora: Na svakih 10 litara vode ide oko 1 kg soli. Koristite krupnu morsku so jer ona najprirodnije izvlači tečnost iz kupusa i pokreće proces fermentacije. Dobro promešajte dok se so ne rastvori.
Prelivanje i stiskanje: Kada složite sve glavice, prelijte ih slanim rastvorom. Važno je da su sve glavice potpuno potopljene – za to možete staviti veliki kamen ili čistu ploču kako bi ih pritisnuli.
Ubrzavanje fermentacije: Po želji, dodajte kukuruz ili komad hleba u gaze u burad – ovo pomaže da fermentacija započne brže i daje blago drugačiji ukus. Neki stavljaju i dunju zbog blage arome koju daje kupusu.
Pretakanje i održavanje kupusa
Pretakanje kupusa radi se kako bi se proces fermentacije pravilno odvijao i kako bi se kupus ravnomerno kiselio. Posle prvih sedam dana, vodu iz buradi je potrebno pretočiti. To se radi tako što se ceo slani rastvor izlije i vrati nazad u bure – ovaj proces omogućava da se svi ukusi sjedine, a kupus postane hrskav i sočan.
Pretačite kupus jednom nedeljno narednih nekoliko nedelja, ili sve dok ne postigne željeni stepen kiselosti. U ovom procesu budite oprezni da sve ostane čisto, jer prljavština ili zagađivači mogu pokvariti ceo bure.
Čuvanje i upotreba
Nakon otprilike šest nedelja, kupus će biti spreman za upotrebu. Čuvajte ga u hladnijim prostorijama, jer niske temperature održavaju svežinu i usporavaju dalju fermentaciju. U ovim zimskim mesecima, kiseli kupus možete koristiti za sarmu, podvarak, pa čak i osvežavajuću salatu od kiselog kupusa koja prija uz svaki obrok.
Kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZa kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookNarodni saveti i trikovi
Zaštita od kvarenja: Da bi se sprečilo kvarenje kupusa, povremeno proveravajte da li je sve potopljeno u vodi. Ako vidite penu ili beli sloj, to je uobičajen deo fermentacije, ali ga skinite kako ne bi uticao na ukus.
Hrskavost: Ukoliko želite dodatnu hrskavost, dodajte nekoliko korenova rena između glavica – ovaj koren ne samo da pojačava ukus, već daje i dodatnu teksturu.
Miris: Kiseli kupus prirodno ima jak miris zbog fermentacije, ali dobro zatvorene buradi pomažu da se zadrži aroma u prostoriji. Narodni savet kaže da se bure može pokriti čistim lanenim platnom koje propušta vazduh, ali drži miris pod kontrolom.
Zaključak
Kiseli kupus nije samo jelo – to je simbol zime, zajedništva i pravih domaćinskih vrednosti. Ovaj postupak se u mnogim porodicama prenosi s generacije na generaciju, a svaki domaćin ima svoje tajne i male trikove. Ako ste ljubitelj dobre zimnice, ne zaobiđite ovaj tradicionalni recept i uživajte u svim prednostima kiselog kupusa.
BONUS VIDEO:
Ako želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookPriprema domaćih eklera je lakša nego što mislite
01.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookBriga nas za kilograme i sve, važno je da uživamo u životu i u krofnama
01.11.2024
GurmanlookZbog pojedinih svojih tetovaža imao je problema na poslu poslednjih godina
pre 10 minuta
SvetPotpuna obustava saobraćaja je na ovoj deonici puta
pre 20 minuta
HronikaŠesnaestogodišnjak je zadobio otvoren prelom noge i hitno je prevezen u Tiršovu.
pre 25 minuta
HronikaZbog magle je upaljen žuti meteoalarm
pre 38 minuta
SrbijaKako se navodi sa lica mesta, za nesreću je kriv vozač automobila
pre 57 minuta
HronikaNa ovoj deonici se stvaraju velike gužve
pre 2 sata
HronikaVučić je rekao da nije video nikakvo pismo
pre 2 sata
PolitikaPrethodnih godina smo odradili veliki posao, ocenio je premijer Mađarske
pre 2 sata
PolitikaOstaće upamćen kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika
pre 4 sata
SudbineGorana Vesića je juče duboko pogodila jedna vest
pre 6 sati
SudbineSlužio ga je verno 12 godina
pre 23 sata
SudbineAkcija "Za Sofijin prvi korak" podigla je na noge celu zemlju, a priču je zaokružio ovaj humani gest
13.11.2024
SudbineNjegov odnos sa Natašom Bekvalac i Marijanom Mateus često je bio tema medija
13.11.2024
SudbineNeko ko je stvorio biznis carstvo smatrao je da je znanje moć i najveći alat, evo kako je Kostić pričao o svom radu
13.11.2024
SudbineMiodragova ćerka Dajana supruga je jednog od najmoćnijih ljudi u Evropi
13.11.2024
SudbinePrivrednik koji je vratio zadužbinarstvo svojoj zemlji
13.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar