KUVANA JUNETINA ZA SUBOTNJI RUČAK: Tradicionalni recept i tajne pripreme širom Srbije
Ova tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookZahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
podeli vest:
Kad se sezona kiseljenja kupusa približi, domaćice i domaćini širom Srbije znaju da je vreme za jedan od najvažnijih rituala pripreme zimnice. Ovo je jedna od onih salata bez koje se zima ne započinje, ona nas hrani a bogami i leči! Kiseljenje kupusa nije samo tradicija, već i poseban trenutak u godini koji podrazumeva okupljanje, miris svežih glavica, soli i vode u velikim buradima. Ovaj postupak nije preterano složen, ali zahteva strpljenje.
Donosimo vam provereni narodni recept za savršeno ukiseljen kupus koji će vas grejati kroz celu zimu, a uz to i tajne zbog kojih će svaki list biti hrskav, sočan i prepun arome.
Priprema kupusa za kiseljenje
Za dobar kiseli kupus ključno je izabrati prave glavice. Najbolji kupus za kiseljenje je onaj svetlozelen, sa kompaktnim i čvrstim glavicama. Birajte glavice srednje veličine, jer prevelike glavice mogu imati deblje listove koji će biti tvrđi nakon kiseljenja. Ako možete, birajte domaći kupus jer je često sočniji i ukusniji.
Sastojci za bure od 50 litara:
20 kg kupusa
1 kg soli (za svakih 10 litara vode)
Voda (najbolje izvorska ili filtrirana)
Kukuruz, dunja ili komad hleba (po želji, za ubrzavanje fermentacije)
Postupak kiseljenja kupusa
Priprema buradi i glavica: Prvo operite burad ili kace kako bi bili potpuno čisti. Uklonite spoljašnje listove kupusa koji mogu biti oštećeni. Svaku glavicu odsecite pri korenu, a srce glavice zarežite u obliku krsta – ovo će pomoći soli da ravnomerno prođe kroz kupus.
Ova tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookIdealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookSloženac u bure: Složite glavice kupusa u bure – redajte ih čvrsto jednu uz drugu da nema puno praznog prostora. Možete dodati i po koji list lovora ili zrna bibera, ali stariji narodni recepti predlažu samo osnovne sastojke.
Priprema slanog rastvora: Na svakih 10 litara vode ide oko 1 kg soli. Koristite krupnu morsku so jer ona najprirodnije izvlači tečnost iz kupusa i pokreće proces fermentacije. Dobro promešajte dok se so ne rastvori.
Prelivanje i stiskanje: Kada složite sve glavice, prelijte ih slanim rastvorom. Važno je da su sve glavice potpuno potopljene – za to možete staviti veliki kamen ili čistu ploču kako bi ih pritisnuli.
Ubrzavanje fermentacije: Po želji, dodajte kukuruz ili komad hleba u gaze u burad – ovo pomaže da fermentacija započne brže i daje blago drugačiji ukus. Neki stavljaju i dunju zbog blage arome koju daje kupusu.
Pretakanje i održavanje kupusa
Pretakanje kupusa radi se kako bi se proces fermentacije pravilno odvijao i kako bi se kupus ravnomerno kiselio. Posle prvih sedam dana, vodu iz buradi je potrebno pretočiti. To se radi tako što se ceo slani rastvor izlije i vrati nazad u bure – ovaj proces omogućava da se svi ukusi sjedine, a kupus postane hrskav i sočan.
Pretačite kupus jednom nedeljno narednih nekoliko nedelja, ili sve dok ne postigne željeni stepen kiselosti. U ovom procesu budite oprezni da sve ostane čisto, jer prljavština ili zagađivači mogu pokvariti ceo bure.
Čuvanje i upotreba
Nakon otprilike šest nedelja, kupus će biti spreman za upotrebu. Čuvajte ga u hladnijim prostorijama, jer niske temperature održavaju svežinu i usporavaju dalju fermentaciju. U ovim zimskim mesecima, kiseli kupus možete koristiti za sarmu, podvarak, pa čak i osvežavajuću salatu od kiselog kupusa koja prija uz svaki obrok.
Kolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZa kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookNarodni saveti i trikovi
Zaštita od kvarenja: Da bi se sprečilo kvarenje kupusa, povremeno proveravajte da li je sve potopljeno u vodi. Ako vidite penu ili beli sloj, to je uobičajen deo fermentacije, ali ga skinite kako ne bi uticao na ukus.
Hrskavost: Ukoliko želite dodatnu hrskavost, dodajte nekoliko korenova rena između glavica – ovaj koren ne samo da pojačava ukus, već daje i dodatnu teksturu.
Miris: Kiseli kupus prirodno ima jak miris zbog fermentacije, ali dobro zatvorene buradi pomažu da se zadrži aroma u prostoriji. Narodni savet kaže da se bure može pokriti čistim lanenim platnom koje propušta vazduh, ali drži miris pod kontrolom.
Zaključak
Kiseli kupus nije samo jelo – to je simbol zime, zajedništva i pravih domaćinskih vrednosti. Ovaj postupak se u mnogim porodicama prenosi s generacije na generaciju, a svaki domaćin ima svoje tajne i male trikove. Ako ste ljubitelj dobre zimnice, ne zaobiđite ovaj tradicionalni recept i uživajte u svim prednostima kiselog kupusa.
BONUS VIDEO:
Ako želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookPriprema domaćih eklera je lakša nego što mislite
01.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookBriga nas za kilograme i sve, važno je da uživamo u životu i u krofnama
01.11.2024
GurmanlookAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 9 minuta
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 20 minuta
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 49 minuta
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 1 sat
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 1 sat
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 2 sata
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 2 sata
HronikaUkrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je danas da su u toku ispitivanja ruske rakete
pre 2 sata
SvetBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
pre 23 sata
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar