Slobodno vreme > Posna jela

POSNA PITA SA PEČURKAMA I PRAZILUKOM: Otkrijte tajnu savršeno hrskave i sočne korice

Kombinuje sočne pečurke i aromatični praziluk u hrskavom testu, pružajući pravi gastronomski užitak

Izvor: K1info

26/11/2024 > 07:27

podeli vest:

POSNA PITA SA PEČURKAMA I PRAZILUKOM: Otkrijte tajnu savršeno hrskave i sočne korice
Foto: Freepik.com


U periodu posta, mnogi traže ukusne i jednostavne recepte koji će obogatiti trpezu. Jedan od takvih specijaliteta je posna pita sa pečurkama i prazilukom, koja kombinuje sočne pečurke i aromatični praziluk u hrskavom testu, pružajući pravi gastronomski užitak.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

500 g kora za pitu
300 g pečuraka (šampinjona ili drugih po izboru)
2 velika praziluka
1 veza peršuna
100 ml biljnog ulja
So i biber po ukusu
1 kašika biljnog mleka za premazivanje

Priprema:

Očistite i isecite pečurke na tanke kriške. Praziluk očistite i isecite na tanke kolutiće.
U tiganju zagrejte ulje i dodajte praziluk. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast.
Dodajte pečurke i pržite dok ne omekšaju i dok ne ispari sva tečnost koju su ispustile.
Dodajte so, biber i seckani peršun, pa sve dobro promešajte.
Premažite tepsiju uljem i stavite jednu koru na dno. Premažite je uljem, pa stavite sledeću koru. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite polovinu kora.
Preko kora ravnomerno rasporedite fil od pečuraka i praziluka.
Pokrijte fil preostalim korama, premazujući svaku koru uljem. Gornju koru premažite biljnim mlekom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa.
Ostavite da se malo prohladi pre nego što je isečete i poslužite.

Ovaj recept je idealan za sve koji poste ili žele da probaju nešto novo i ukusno. Kombinacija pečuraka i praziluka daje piti bogat i aromatičan ukus, dok hrskave kore pružaju savršen kontrast sočnom filu. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će oduševiti sve za stolom.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar