Slobodno vreme > Posna jela

POSNA TORTA SA ORASIMA I DŽEMOM: Savršen spoj tradicije i ukusa za svaku priliku

Kombinacija sočnih kora i bogatog fila od džema i oraha čini je savršenom poslasticom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/11/2024 > 11:00

podeli vest:

POSNA TORTA SA ORASIMA I DŽEMOM: Savršen spoj tradicije i ukusa za svaku priliku
Foto: Freepik.com


Ako tražite jednostavan, ali ukusan posni dezert koji će oduševiti sve za trpezom, ova torta sa orasima i džemom je pravi izbor. Lagana za pripremu, bez mlečnih proizvoda i jaja, idealna je za slavu, post ili kada želite nešto posebno za svoje najdraže. Kombinacija sočnih kora i bogatog fila od džema i oraha čini je savršenom poslasticom!

Sastojci:

Za kore:

300g mlevenih oraha
300g brašna
200g šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
300ml vode
100ml ulja

Za fil:

500g džema (po izboru, najbolje šljiva ili kajsija)
100g mlevenih oraha (za dodatnu aromu)

Za dekoraciju:

50g seckanih ili mlevenih oraha
Šećer u prahu (opciono)

Priprema:
Pravljenje kora:

U većoj posudi pomešajte brašno, mlevene orahe, šećer, prašak za pecivo i cimet.
Dodajte vodu i ulje, pa sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Podelite smesu na tri jednaka dela.
Pecite svaku koru posebno u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne postane blago zlatna. Kore pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje.

Priprema fila:

U posebnoj posudi pomešajte džem sa mlevenim orasima. Ova kombinacija daje bogat i sočan fil.

Slaganje torte:

Na tanjir za posluživanje stavite prvu koru i premažite je slojem fila.
Stavite drugu koru, ponovo premažite filom, a zatim postavite i treću koru. Premažite celu tortu tankim slojem fila.

Dekoracija:

Pospite tortu seckanim ili mlevenim orasima. Po želji, možete dodati malo šećera u prahu za dekoraciju.

Hlađenje i serviranje:

Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se kore i fil lepo sjedinili.

Saveti za savršenu tortu:

Možete koristiti različite vrste džemova za različite ukuse.
Ako želite bogatiji ukus, u fil dodajte malo naribane limunove kore ili prstohvat vanile.
Tortu servirajte uz čaj ili kafu za savršeno uživanje.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar