Slobodno vreme > Posna jela

LAZANJA SA POVRĆEM: I za staro i za mlado, hranljivo a zdravo

Ova verzija italijanskog klasika oduševiće sve za stolom, bilo da postite ili samo volite da eksperimentišete sa hranom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/11/2024 > 07:18

podeli vest:

LAZANJA SA POVRĆEM: I za staro i za mlado, hranljivo a zdravo
Foto: Freepik.com


Ako tražite savršen recept za bogat, ukusan i potpuno posan obrok, lazanja sa povrćem je idealan izbor. Ova verzija italijanskog klasika oduševiće sve za stolom, bilo da postite ili želite nešto laganije.

Sastojci:

Za fil:

1 veća tikvica (isečena na tanke kolutove)
1 veći patlidžan (isečen na tanke kolutove)
200 g šampinjona (narezanih na tanke listove)
1 crvena paprika (iseckana)
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
3 čena belog luka (sitno seckana)
2 veća paradajza (iseckana ili narendana)
200 ml paradajz soka ili pasiranog paradajza
3 kašike maslinovog ulja
So, biber i origano po ukusu
Svež peršun za dekoraciju

Za bešamel sos (posna verzija):

3 kašike brašna
500 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili pirinčano)
3 kašike maslinovog ulja
Prstohvat muskatnog oraščića
So i biber po ukusu

Ostalo:

250 g kora za lazanje (bez jaja)
100 g biljnog kačkavalja (opciono)

Priprema:
1. Priprema povrća:

Na maslinovom ulju propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk, šampinjone, papriku, tikvicu i patlidžan. Pržite 10-ak minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte paradajz, paradajz sok, so, biber i origano. Kuvajte na srednjoj vatri još 10 minuta, dok smesa ne postane gusta i aromatična.

2. Priprema posnog bešamela:

U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.
Postepeno dolivajte biljno mleko, neprestano mešajući da izbegnete grudvice.
Dodajte so, biber i muskatni oraščić. Kuvajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

3. Sklapanje lazanje:

U dublji pleh stavite sloj bešamela.
Prekrijte korama za lazanje, zatim dodajte sloj povrća, pa ponovo bešamel.
Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem bešamela.
Po želji, pospite biljnim kačkavaljem.

4. Pečenje:

Zagrejte rernu na 180°C.
Pecite lazanje 30-35 minuta, dok kora ne omekša, a površina ne dobije zlatnu boju.
Ostavite da se ohlade 10 minuta pre sečenja.

Saveti za savršenu posnu lazanju:

Ako želite dodatnu aromu, dodajte svež bosiljak u fil.
Povrće možete prilagoditi sezoni – brokoli, spanać ili grašak su takođe odlični izbori.
Bešamel možete obogatiti biljnim sirom za još kremastiji ukus.

Ova posna lazanja savršeno kombinuje bogatstvo ukusa povrća i kremasti bešamel, pružajući pravi gurmanski užitak. Idealna je za porodicu, goste ili jednostavno kao specijalitet kojim ćete obogatiti svoju trpezu u postu. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar