Slobodno vreme > Posna jela

KUVANA BORANIJA SA PAPRIKOM Savršen recept za lagan i ukusan obrok tokom posta

Pripremite je uz nekoliko jednostavnih koraka

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

20/12/2024 > 07:43

podeli vest:

KUVANA BORANIJA SA PAPRIKOM Savršen recept za lagan i ukusan obrok tokom posta
Foto: Freepik.com


Kuvana boranija sa paprikom savršeno je posno jelo koje se lako priprema i pruža bogatstvo ukusa. Lagana, ali zasitna, boranija se odlično uklapa u posnu trpezu i može biti idealan izbor za svakodnevni ručak ili večeru tokom posta. Pripremite je uz nekoliko jednostavnih koraka i uživajte u toplom, domaćem obroku.

Freepik.com

Sastojci za posnu boraniju sa paprikom:

500 g boranije (zelene ili žute, sveže ili zamrznute)
2 sveže paprike (crvene ili zelene)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veći paradajz ili 200 ml soka od paradajza
2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašičica aleve paprike
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Peršun za dekoraciju

Priprema:

1. Pripremite povrće:

Boraniju operite i očistite krajeve. Ako koristite svežu boraniju, isecite je na manje komade.
Papriku operite, očistite od semenki i isecite na trake ili kockice.
Crni luk sitno iseckajte, a beli luk izgnječite ili sitno naseckajte.

2. Propržite luk i papriku:

U većoj šerpi zagrejte ulje i dodajte crni luk. Pržite ga na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast.
Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa sve zajedno pržite još 5 minuta uz povremeno mešanje.

3. Dodajte boraniju:

U šerpu dodajte pripremljenu boraniju i lovorov list. Sve dobro promešajte kako bi se povrće lepo sjedinilo.

4. Paradajz i začini:

Dodajte paradajz (iseckan na kockice ili sok od paradajza) i začinite aleve paprikom, solju i biberom po ukusu. Po potrebi dodajte malo vode ili povrtnog bujona da jelo ne zagori.

5. Kuvanje:

Poklopite šerpu i kuvajte boraniju na srednjoj temperaturi oko 30 minuta, dok boranija ne omekša. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte još malo vode.

6. Završni dodir:

Pred kraj kuvanja, probajte jelo i po potrebi dodajte još soli i bibera. Uklonite lovorov list i jelo je spremno za serviranje.

Serviranje:

Kuvanu boraniju sa paprikom poslužite toplo, uz svež hleb ili integralne lepinje. Po želji, jelo možete ukrasiti sitno seckanim peršunom za dodatnu aromu i osvežavajući ukus.

Saveti za pripremu:

Ako volite bogatiji ukus, dodajte šaku sušenih pečuraka tokom kuvanja.
Umesto paradajza, možete koristiti domaći ajvar za posebnu notu ukusa.
Ovo jelo odlično se slaže s kiselim kupusom ili turšijom kao prilogom.

Zaključak:

Posna kuvana boranija sa paprikom je jednostavno i zdravo jelo koje oduševljava svojim ukusom i lakoćom pripreme. Bilo da je pripremate za porodični ručak ili kao deo posne trpeze, ovo jelo će vas podsetiti na toplinu domaće kuhinje i bogatstvo naše kulinarske tradicije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar