Slobodno vreme > Posna jela

POHOVANA RIBA U PIVU Hrskava posna poslastica za svaku priliku

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/03/2025 > 07:10

podeli vest:

POHOVANA RIBA U PIVU Hrskava posna poslastica za svaku priliku
Foto: Freepik.com


Pohovana riba je omiljeno jelo na mnogim trpezama, posebno tokom posta ili prazničnih večera. Ako želite da unesete malu promenu i obogatite ukus ovog jela, isprobajte recept za pohovanu ribu u pivskom testu. Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogatstvo ukusa, a priprema je jednostavna i brza.​

Freepik.com

Sastojci:

500 g fileta ribe (oslić, pastrmka, štuka ili po izboru)​
200 ml hladnog piva​
150 g brašna
2 jaja​
So i biber po ukusu​
Prstohvat praška za pecivo (opciono, za dodatnu hrskavost)​
Ulje za prženje​
Limun za dekoraciju​

Priprema:

Priprema ribe: Filete ribe operite pod hladnom vodom, osušite papirnim ubrusom i posolite sa obe strane. Po želji, dodajte biber za dodatnu aromu.​

Priprema pivskog testa: U većoj posudi pomešajte brašno i prstohvat soli. Dodajte jaja i postepeno sipajte hladno pivo, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica, sličnu testu za palačinke. Za dodatnu hrskavost, možete dodati prstohvat praška za pecivo.​

Pohovanje: U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Svaki filet ribe umočite u pripremljeno pivsko testo tako da bude potpuno prekriven, a zatim pažljivo spustite u vrelo ulje. Pržite nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Nakon prženja, filete stavite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.​

Posluživanje: Poslužite ribu dok je topla, uz kriške limuna koje možete iscediti preko pohovanih fileta. Kao prilog preporučujemo krompir pire, pomfrit ili laganu salatu od svežeg povrća.

Saveti za savršen rezultat:

Koristite hladno pivo za pripremu testa, jer to doprinosi boljoj hrskavosti.​
Po želji, u testo možete dodati beli luk u prahu ili sitno seckano začinsko bilje poput peršuna za bogatiji ukus.​K1info.rs
Vodite računa da ulje bude dovoljno zagrejano pre nego što počnete sa prženjem, kako bi riba bila ravnomerno pržena i hrskava.​

Pohovana riba u pivskom testu je gurmanska poslastica koja će oduševiti vaše ukućane i goste. Jednostavna priprema i fantastičan ukus čine je idealnim izborom za svaki obrok. Prijatno!​

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar