Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Da li ste čuli za azbukovački KAČAMAK? Recept za NAJBOLJI ikada

Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca

Izvor: K1info/RINA

14/05/2023 > 14:28

podeli vest:

Da li ste čuli za azbukovački KAČAMAK? Recept za NAJBOLJI ikada
Foto: RINA


Azbukovica je brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici sa Republikom Srpskom. Reka Drina odvaja Azbukovicu od opština Srebrenica i Bratunac u dužini od 38 km. Ovo područje se nalazi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i naseljeno je još od praistorijskog doba.

Ovaj kraj je bio jedan od najposećenijih u Srbiji za vreme korona pandemije. Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca, a sve zahvaljujući nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji.

Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je - azbukovački kačamak.

- Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi - rekla je domaćica Svetlana iz Ljubovije.

Ona je otkrila recept za spremanje ovog čuvenog jela.

- U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašna da se dobije gusta kaša i malo se posoli - rekla je ona i dodala:

- Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko.

Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvenog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Polovina maja je rezervisana za ovu tradicionalnu manifestaciju.

- Imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Prijavio se zaista veliki broj ekipa, a pripremljen je i veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste - rekla  je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

 

 

Ostavite komentar