Slobodno vreme > Zdravlje

Kakve veze imaju BOLOVI U ZGLOBOVIMA i – KROMPIR? Evo šta kažu stručnjaci

Ovo verovanje je prilično rasprostranjeno, ali ne postoje studije koje podržavaju vezu između konzumiranja krompira i pogoršanja artritisa

Izvor: K1/citymagazine

21/04/2023 > 20:53

podeli vest:

Kakve veze imaju BOLOVI U ZGLOBOVIMA i – KROMPIR? Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Shutterstock


Može li krompir da izazove ili pogorša simptome artritisa?

Krompir sadrži glikoalkaloid solanin, za koji se, između ostalog, kaže da pogoršava upale u telu.

Solanin je glikoalkaloid, koji se nalazi u vrstama iz porodice pomoćnica, u koju pored paradajza, paprike i patlidžana spada i krompir. Uloga solanina je da brani biljku od gljivica, insekata i drugih štetočina, ali je toksičan za ljude. Kuvanje krompira čini ga sigurnim za jelo.

Međutim, neki tvrde da krompir negativno utiče na bolove u zglobovima. Ako živite sa artritisom, možda ste i sami čitali ili čuli o tome.

Iako je ovo verovanje prilično rasprostranjeno, ne postoje studije koje podržavaju vezu između konzumiranja krompira i pogoršanja simptoma artritisa, ili su podaci veoma ograničeni.

Sve u svemu, "istraživanja ne podržavaju ideju da ovu hranu treba izbegavati", rekla je za arthritis.org Lona Sandon, registrovani dijetetičar i docent na Southwestern Medical University Texas.

- U stvari, povrće iz porodice pomoćnica ima puno vitamina C i A, kojih bi pacijenti sa artritisom trebalo da konzumiraju više.

Foto: RINA

 

- Nema smisla isključiti ovu inače zdravu hranu jer mislite da bi ona mogla da pogorša vaše simptome - slaže se Denis C. Ang, vanredni profesor interne medicine-reumatologije i imunologije u Wake Forest Baptist Medical Center na severu Karoline. - Ne postoji jedinstveni savet o ishrani za ljude sa reumatoidnim artritisom i drugim inflamatornim stanjima - dodaje on.

Uzroke pojave ili pogoršanja simptoma pronađite tako što ćete voditi dnevnik ishrane – pratite kako se osećate kada jedete određenu hranu, savetuju stručnjaci. Ako otkrijete da je određena hrana kriva za pogoršanje vašeg stanja, izbegavajte je nedelju dana, a zatim je ponovo uvedite da vidite da li postoji veza, savetuje Denis C. Ang.

Tek tada, ako se čini da određena hrana zaista pogoršava simptome, zamenite je drugim dobrim izvorima ključnih hranljivih materija.

Ali zapamtite, identifikovanje namirnica koje bi mogle da utiču na simptome zapravo nije tako lako, jer simptomi mogu uveliko da variraju zbog drugih faktora kao što su infekcija, umor, početak ili prestanak uzimanja lekova, hormonske promene…

Zato o ovoj i drugim odlukama o vašem zdravlju svakako prvo treba da razgovarate sa svojim lekarom.

 

 

 

Ostavite komentar