Slobodno vreme > Zdravlje

Umesto ŠEĆERA, u KAFU sipajte SO - Iako zvuči ŠAŠAVO, veoma je KORISNO

Kafa ima dobar efekat na zdravlje čoveka, a različite vrste se razlikuju u intenzitetu ukusa, aromi i jačini kofeina

Izvor: K1info/telegraf.rs

12/05/2023 > 19:31

podeli vest:

Umesto ŠEĆERA, u KAFU sipajte SO - Iako zvuči ŠAŠAVO, veoma je KORISNO
Foto: Pixabay.com


Jedan od najpopularnijih napitaka u svetu je kafa. Nekima se sviđa zbog njene sposobnosti da poveća budnost i koncentraciju, dok drugi uživaju u njenom ukusu i socijalnom aspektu pijenja kafe sa prijateljima ili kolegama.

Ova biljka raste u tropskim područjima, a najpoznatije vrste su Arabika i Robusta. Posle berbe, zrna se prže kako bi se razvili karakteristični ukusi i arome, a zatim melju i pripremaju za konzumiranje.

Različite vrste kafe se razlikuju u intenzitetu ukusa, aromi i jačini kofeina. Neki ljudi vole da piju kafu sa mlekom, šećerom ili drugim dodacima, dok drugi vole da uživaju u njoj u svojoj prirodnoj formi.

Postoji mnogo istraživanja koja se bave pitanjem uticaja kafe na zdravlje. Evo kako ovaj napitak može pozitivno da utiče na čoveka:

1. Poboljšava koncentraciju i mentalne performanse: Kofein u kafi može pomoći u poboljšanju fokusa, pažnje i raspoloženja. To može biti korisno za ljude koji rade na poslovima koji zahtevaju visoku koncentraciju.

2. Pomaže u smanjenju rizika od različitih bolesti uključujući dijabetes tipa 2, Parkinsonovu bolest i Alchajmerovu bolest.

3. Može poboljšati sportske performanse, što je razlog zašto mnogi sportisti koriste kofein pre treninga i takmičenja.

Zašto je kafa gorka?

Gorčina kafe može da se stvori iz nekoliko razloga. A neki od njih su: 

Pogrešna temperatura vode - ako se kafa kuva na više od 96 stepeni, onda se gubi gorčina.

Tamna zrna kafe - što tamnija zrna, to je kafa gorča.

Preprženost zrna - kafa je često pržena na veoma visokim temperaturama, a stepen uprženosti često možete proveriti na pakovanjima kafe.

Kako navodi "Brigitte.de" povremeno će vam pored šoljice kafe zatrebati i slanik. Zvuči šašavo, ali zaprao veoma je korisno.

Alton Braun, koji je autor mnogih kuvara i ekspert kulinarstva, jednom je u svojoj emisiji otkrio da treba s vremena na vreme soliti kafu, umesto već poznatih dodataka. Naveo je da na jednu šoljicu vode, pomešate dve kašičice kafe sa pola kašičice soli.

Foto: Pixabay.com

 

Razlog tome je što so provereno neutrališe gorčinu, koja je česta u kafi i povremeno ume da zasmeta našem želucu. Ovo je potvrdila jedna studija, rađena na Hemijskom univerzitetu u Filadelfiji. Natrijum neutrališe gorčinu, ali ne samo to, već može poboljšati aromu kafe, kao i neutralisati neprijatnu aromu.

Ali, ovo ne znači da je so i po količini zamena za šećer. Treba biti oprezan sa količinama, dakle, ako stavljate dve kašičice šećera, onda to ne znači da toliko soli treba. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mera, koje je preporučio Alton Braun.

 

 

Ostavite komentar

Natalija

Sve to lepo zvuci ali iskreno ja ne mogu ni slatku a kamoli slane,to vise ne bi bilo uzivanje vec moranje,inace sama meljem kafu na solis mlinu koji sam dobila od prijateljice i odlicnog je kvaliteta,ne bi je pokvarila ni zasta...

17.05.2023 15:26