Slobodno vreme > Zdravlje

Da li imate VISOK HOLESTEROL? Mnogi saznaju tek kad počnu SRČANE TEGOBE, ali ovi SIMPTOMI SU PRVI ZNAK

Smatra se da je normalna vrednost holesterola u telu zdrave osobe manja od 5mmol/L

Izvor: K1/citymagazine

15/08/2023 > 15:47

podeli vest:

Da li imate VISOK HOLESTEROL? Mnogi saznaju tek kad počnu SRČANE TEGOBE, ali ovi SIMPTOMI SU PRVI ZNAK
Foto: Freepik.com


Mnogi ljudi otkriju da imaju previsok holesterol tek kada se jave i problemi sa srcem ili krvnim sudovima. Međutim, važno je prepoznati rane znake povišenog holesterola.

Holesterol je vrsta masti neophodna za izgradnju ćelija. Takođe, holesterol učestvuje u metaboličkom sistemu kao što su sinteza polnih hormona i hormona nadbubrežne žlezde, vitamina D, ali i pomaže u varenju i apsorpciji masti. Dakle, nije sav holesterol loš, ali povišen jeste.

Nivo holesterola u telu ne zavisi samo od ishrane, već se stvara u telu. Veruje se da se čak 80 odsto sintetiše u jetri, a samo 20 se unosi u organizam. Međutim, mnogi ne vode računa o tih 20 odsto na koje sami utiču masna hrana, neaktivnost, višak kilograma, pušenje i alkohol brzo će vam stvoriti problem.

Ono što povišen holesterol čini neprijateljem zdravlja jeste što nema mnogo simptoma zbog kojih bismo mogli reagovati na vreme.

Kako sprečiti visok holesterol?

Najvažnije je da smanjite unos masne hrane i pojačate uos hrane sa nezasićenim mastima poput lososa, hleba od celog zrna, voća i povrća.

Ostale smernice odnose se na vežbanje, ostavljanje cigareta i smanjenje unosa alkohola.

Simptomi povišenog holesterola

Iako će mnogi saznati za problem sa holesterolom tek nakon posete lekaru, ali postoje neki simptomi koji mogu pokrenuti alarm:

  • oticanje nogu i zglobova
  • oticanje stopala ili dlanova
  • osećaj težine u nogama
  • bol u listovima i butinama
  • osećaj pečenja u gornjem delu stomaka, naročito nakon mesne hrane

Smatra se da je normalna vrednost holesterola u telu zdrave osobe manja od 5mmol/L. Sva odstupanje od te vrednosti podstiče nakupljanje holesterola u zidu krvnih sudova.

LDL i HDL holesterol

LDL čestice ili lipoproteini niske gustine prenose holesterol iz jetre u ćelije. Prilikom analize krvi meri se njihova količina, a budući da je ovaj broj direktno povezan sa brzinom taloženja holesterola u zidovima krvnih sudova, naziva se “lošim” holesterolom. Nivo LDL u krvi najvažniji je parametar za lekare, važniji od ukupnog nivoa holesterola, piše ordinacija.vecernji.hr.

HDL čestice, odnosno lipoproteini visoke gustine višak holesterola iz krvi i tkiva transportuju do jetre. Tako smanjuju verovatnoću akumulacije holesterola u zidovima krvnih udova i razvoja kardiovaskularnih bolesti. Iz tog razloga, HDL holesterol naziva se “dobrim holesterolom”, ali nažalost još uvek nisu pronađeni lekovi koji će povećati vrednost HDL-a dovoljno da prevaziđu loš uticaj LDL-a.

 

Ostavite komentar