Sport > Ostali sportovi

MotoGP VN Katalonije: Aleš Espargaro TRIJUMFOVAO u Katalunji, Frančesko Banjaja posle TEŠKOG UDESA prebačen u bolnicu

Vodeći u svetskom šampionatu na početku trke izgubio je kontrolu nad Dukatijem, a posle pada preko nogu mu je prešao Bred Binder

Izvor: K1info

03/09/2023 > 16:14

podeli vest:

MotoGP VN Katalonije: Aleš Espargaro TRIJUMFOVAO u Katalunji, Frančesko Banjaja posle TEŠKOG UDESA prebačen u bolnicu
Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort


Vozač Aprilije Aleš Espargaro pobednik je VN Katalonije koja je vožena na na stazi Katalunja. On je 23 kruga odvezao u vremenu 38:56,159, što je njegov drugi trijumf u ovogodišnjem šampionatu. Aleš je takođe pobedio na jučerašnjoj sprint trci.

Maverik Vinjales bio je drugi sa zaostatkom od 0,377 sekundi, dok je treće mesto pripalo Horheu Martinu iz Pramak Dukatija, koji je od pobednika bio sporiji za 2,831 sekundi.

Na startu trke već u prvoj krivini viđen je incident u kom je učestvovalo čak pet vozača Dukatija. Enea Bastijanini koji vozi za fabrički tim proklizao je i motociklom udario u Žoana Zarka iz Pramaka i Aleksa Markesa iz Gresinija. Oni su potom oborili Marka Becekija iz Mooney VR46 tima, a na ovu grupu je naleteo drugi Gresinijev vozač Fabio Diđanatonio koji nije mogao da izbegne oborene motocikle. Ali najstrašniji trenutak dogodio se u sledećoj krivini.

Frančesko Banjaja, koji je poveo prilikom starta, pao je posle gubitka kontrole nad Dukatijem, a preko nogu svetskog šampiona prešao je Bred Binder iz KTM-a. Trka je odmah prekinuta, a Banjaja, koji je bio pri svesti, ambulantnim kolima prebačen je u kliniku na stazi, a nešto kasnije odvezen u bolnicu. Vozači koji su učestvovali u prvom incidentu uspeli su da se vrate u boks i sednu na rezervne motocikle.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Frančesko Banjaja prebačen je ambulantnim kolima u medicinski centar

Na restartu trke nisu se pojavili Dukatijevi takmičari Peko Banjaja i Enea Bastijanini.

Trku je poveo Horhe Martin, ali je Maverik Vinjales već u prvom krugu pretekao vozača Pramaka, što je dva kruga kasnije uspeo i Aleš Espargaro i do kraja trke tempo su diktirali vozači Aprilije.

Sve do 20. kruga Vinjales je bio u vođstvu, ali je tada Aleš Esparagaro pretekao konkurenta koji je preširoko ušao u krivinu i potom se našao  van granica staze.

Ovim trijumfom Aleš Espargaro je na najbolji način nadokandio propust iz prošlogodišnje trke kada je zbog preranog slavlja izgubio drugo mesto i trku završio kao peti.

Treći je bio Horhe Martin, četvrti njegov klupski kolega Žoan Zarko, dok je Migel Oliveira iz RNF Aprilije trku završio kao peti. Poene su još osvojili Aleks Markes, Fabio Kvartararo, Džek Miler, Augusto Fernandez, Fabio Diđanantonio, Luka Marini, Marko Beceki, Mark Markes, Franko Morbideli i Takaki Nakagami.

U šampionatu vozača vodi Frančesko Banjaja koji ima 260 bodova, dok je Horhe Martin sakupio 210. Treći je Marko Beceki sa 189, dok Bred Binder ima 166.

U Moto2 kategoriji do svoje druge ovogodišnje pobede došao je britanski vozač Džejk Dikson. On je u neizvesnoj završnici trijumfovao ispred Arona Kanea, koji je bio sporiji od pobednika za 0,205 sekundi. Oni su ovim rezultatom ponovili plasman iz kvalifikacija. Albert Arenas je trku završio kao trećeplasirani sa zaostatkom od 1,027 sekundi.

Četvrto mesto pripalo je Serhiju Garsiji, Manuel Gonzalez bio je peti, dok je vodeći u šampionatu Pedro Akosta zauzeo šesto mesto, što mu je donelo novih deset poena.

Lukas Tulović trku je završio kao devetnaesti.

U šampionatu vodi Pedro Akosta sa 186 bodova, dok je Toni Arbolino ostao na 164 jer je trku završio kao sedamnaesti. Treći je Džejk Dikson sa 142, dok je četvrtoplasirani Aron Kane sakupio 116 poena.

U neverovatno dramatičnom završetku trke u Moto3 kategoriji trijumfovao je kolumbijski vozač David Alonso. Vozaču GASGAS Aspar tima ovo je druga pobeda u ovogodišnjem šampionatu, a prethodno je trijumfovao na VN Britanije.

U poslednjem krugu vodeći u šampionatu Danijel Olgado izgubio je kontrolu nad svojim KTM-om prilikom pokušaja da napreduje sa 6. pozicije, da bi trku posle povratka završio bez poena na 22. poziciji.

Deniz Ondžu je u poslednjoj krivini napravio veliku grešku i posle kontakta izbacio iz trke Davida Munjoza. Iako je kroz cilj prošao kao treći, turskom takmičaru sudije su dodelile kaznu od 6 sekundi, što ga je poslalo na 12. mesto koje mu je donelo 4 poena.

Kao drugi kroz cilj je prošao Đaume Masija iz Leoparda, sa zaostatkom od 0,076 sekundi, a umesto Ondžua treći je Hose Antonio Rueda iz Red Bull KTM Ajo tima koji je bio sporiji za 0,234 sekundi.

U generalnom plasmanu vodi Danijel Olgado koji ima 161 poen, Ajumu Sasaki je drugi sa 148, dok je Đaume Masija sakupio 129 bodova. Četvrtoplasirani je Deniz Ondžu sa 128 poena, a petoplasirani Ivan Ortola ima 124.

Dvanaesta trka šampionata za Veliku nagradu San Marina i Riminija vozi se u nedelju 10. septembra na stazi "Marko Simončeli" u Mizanu.

Ostavite komentar