Vesti > Beograd

Deco, znate li vi KOLIKO KOŠTA KREČENJE STANA? Niko neće da UČI ZA MOLERA, u Beogradu se prijavilo svega 10 ĐAKA

U srednjim stručnim školama u Beogradu nakon drugog upisnog roka ostao je veliki broj slobodnih mesta, zanatska odeljenja su sve manja

Autor: Tanjug

01/08/2022 > 15:20

podeli vest:

Deco, znate li vi KOLIKO KOŠTA KREČENJE STANA? Niko neće da UČI ZA MOLERA, u Beogradu se prijavilo svega 10 ĐAKA
Foto: Pexels.com


Već više godina problem je mali broj učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanate, kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić i navodi da ćemo u bliskoj budućnosti biti suočeni sa nedostatkom molera, zidara, tesara, ali i obućara i brodomehaničara.

- Ove godine nije bio dozvoljen upisa za zidara, tesara, odnosno izvođača osnovnih građevinskih radova. Budite ubeđeni da u bliskoj budućnosti nećemo imati one koji će da grade kuću ili da armiraju i rade tesarske poslove, toga već nema - rekao je Antić za Tanjug.

 

On navodi da se u Beogradu za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a da zanimanje obućar gotovo da ne postoji. Antić kaže i da je Srbija u ekspanziji širenja rečnog saobraćaja, ali, ističe, od toga neće biti ništa, jer retko koji đak se upisuje za brodomehaničare.

Na pitanje šta je rešenje, Antić odgovara da se ono ogleda u novom planu i programu, te u benefitu u vidu stipendija. Prema njegovim rečima, ljudi sa samostalnom zanatskom radnjom treba da budu oslobođeni poreza.

Jedna od ideja je, navodi Antić, da se napravi regionalni centar sa instruktorom koji će podučavati zanatlije.

Ostavite komentar