Vesti > Društvo

Dati BAKŠIŠ ili ne, VEČITO je pitanje: Danas sve više PLAĆAMO KARTICOM, kako to utiče na NAPOJNICE?

Obično u našoj kulturi važi pravilo ostavljanja napojnice od 10 odsto od ukupnog iznosa računa, ali i dalje postoje određene nedoumice

Izvor: K1info/mondo.rs

12/03/2023 > 10:00

podeli vest:

Dati BAKŠIŠ ili ne, VEČITO je pitanje: Danas sve više PLAĆAMO KARTICOM, kako to utiče na NAPOJNICE?
Foto: Unsplash.com


Večita rasprava među Srbima oko ostavljanja bakšiša ugostiteljskim radnicima ponovo je ugledala svetlost dana na Internetu.

Obično u našoj kulturi važi pravilo ostavljanja napojnice od 10 odsto od ukupnog iznosa računa, ali i dalje postoje određene nedoumice.

Naime, jedan momak je prilikom plaćanja računa u iznosu od 810 dinara ostavio bakšiš od 200 dinara, ali je i dalje bio zbunjen.

- Dao sam 1.010 dinara za račun od 810 i rekao sam konobaru da zadrži kusur, odgovorio je sa "Hvala", ali mi je zvučalo tako uzbuđen ili zbunjen. Jesam li dao previše ili je na meni koliko ću da mu dam? - upitao je ovaj momak.

Odmah zatim usledili su različiti odgovori i mišljenja ostalih korisnika. I dok su jedni smatrali da je to i više nego dovoljno, drugi su bili stava da ne treba davati bakšiš...

- Većina bi zaokružila na 850 ili 900 dinara tako da je to tvoje i više nego okej - glasio je odgovor među prvima.

- Pa generalno je na tebi, ali to je više nego pristojan bakšiš. Ako računaš da je standard 10-15%, ti si mu ostavio 25%. Možda stvarno nije navikao, možda mu ne ostavljaju ili ostavljaju 20, 30 ili 40 dinara - glasio je jedan komentar.

Iako se više puta u Srbiji pokretalo pitanje oko obaveznog uvođenja bakšiša i dalje ovo pitanje ostaje otvoreno. Neki korisnici su čak smatrali da je pravo ljudi da ostave konobaru nula dinara, tačnije ništa. Takođe, drugi su savetovali zaokruživanje do prve sledeće okrugle cifre.

"Merilo ljudskosti"

- Ja ne dajem bakšiš - rekao je jedan sugrađanin, dok se drugi zapitao zašto po principu dobre usluge i ljubaznosti, ne ostavimo napojnicu i prodavcu u bilo kojoj prodavnici ili zdravstvenom radniku.

- Ali cene su užasne i iskreno, kad stigne račun, gledam da platim karticom da izbegnem dodatne troškove. Izlazim možda jednom mesečno sa porodicom u restoran - napisao je još jedan korisnik, dok drugom nikada neće biti jasno kako je fenomen bakšiša postao "merilo ljudskosti".

 

Ostavite komentar

Pera Peric

Sobzirom da su svi konobari prijavljeni na minimalac pritom vecina i prima bas toliko, a od tih istih osoba ocekujete da budu uvek nasmejani, ljubazni, da dobijete porudžbine cim poručite (pogotovo u restoranima gde se čeka sama priprema hrane), gde očekujete da "Vas" konobar bude i Vas psihijatar, i da posle radnog vremena ostaje jer "Vi plaćate"... Pa da gospodo onda placajte, ostavljajte baksis 10-12-20%, u suprotnom ne čudite se sto sve manje ugostitelja ima i sto nas je vecina otisla preko. Pa idite u MC ili KFC pa se sluzite sami i svoje zmije u dzepu...

12.03.2023 15:41