Vesti > Društvo

Velika AccuWeather PROGNOZA ZA JESEN: Uopšte vam se NEĆE SVIDETI

Topliji uslovi od normalnih i dalje će biti trend širom zapadne i središnje Evrope tokom velikog dela jeseni

Autor: telegraf.rs

18/08/2022 > 11:07

podeli vest:

Velika AccuWeather PROGNOZA ZA JESEN: Uopšte vam se NEĆE SVIDETI
Foto: Print Screen/accuweather.com


Meteorološki portal AccuWeather objavio je veliku jesenju prognozu vremena, a njihov tim meteorologa najavio je da prelaz leta na jesen možda neće biti osetan za mnoge Evropljane, jer će ga pratiti toplo i suvo vreme barem deo sezone, prenosi Telegraf.

Jedan od najintenzivnijih toplotnih talasa tokom juna i jula zadesio je Zapadnu Evropu.  Najveće ikad izmerene temperature zabeležene su od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. 

- Generalno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama - rekao je viši meteorolog koji godinama prognozira vreme za Evropu,Tajler Rojs.

Očekuje se da će topliji uslovi od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i središnje Evrope tokom velikog dela jeseni.
Temperature će u proseku biti 1 do 2 stepena veće od uobičajenih u većem delu zapadne i srednje Evrope usled dominantnog područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog leta.

Stručnjaci predviđaju da će letnja vrućina i nastavak toplotnog talasa u jesen imati uticaj na jesenje lišće u celom regionu. Rojs je istakao da će drveće verovatno izgubiti lišće ranije nego što je uobičajeno, a jesenje boje će generalno biti manje jarke.

Foto: Pexels.com

 

Meteorolozi AccuWeathera istakli su da su veoma mali izgledi za raširene padavine u regionima pogođenim sušom. Prognozirano je suvlje vreme nego inače u zoni od Pirenejskog poluostrva do Francuske, Italije, pa čak i na severu do južnih delova Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako kaže Rojs, ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Nemačku u decenijama. Dugotrajna suša pogoršaće probleme snabdevanja hranom i vodom, ali i prevoz robe širom Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja reka.

Posledice će biti najosetnije u poljoprivredi. Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, verovatno će se nastaviti, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert. 

Mali deo kontinenta će biti pošteđen povećanog rizika od požara, pogotovo u ranoj jeseni, ali, kako je istakla meteorolog AccuWeathera Alisa Smitmajer, postoji jedan region koji bi mogao biti manje izložen riziku od šumskih požara.

- U baltičkim zemljama palo je više padavina u proteklih nekoliko meseci nego u većem delu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju sa ostatkom kontinenta, možda su na sigurnijem mestu - rekla je ona.

Jugoistočne delovima Evrope, uključujući Grčku i ostatak Balkana očekuju neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone. Rojs očekuje da će u ranom delu jeseni biti nekoliko toplotnih talasa pre nego što dođu promene u vremenskom obrascu.

Foto: Print Screen/accuweather.com

 

Kako kaže Rojs, ova područja bi mogla da zabeleže porast padavina do druge polovine sezone, a ako se nastavi natprosečno toplo vreme i temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira "medigan".

Izraz "medigan" predstavlja kombinaciju reči "Mediteran" i "uragan" i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medigan može proizvesti jake vetrove i jaku kišu što je slično drugim tropskim olujama.

- Ovaj scenario mogao bi biti jedina nada ovog dela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suše koja će u suprotnom potrajati u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu do dugo u jesen - rekao je Rojs.

Ostavite komentar