Vesti > Društvo

Od SEPTEMBRA intenzivnija dodela BORAČKIH spomenica: 34.645 lica ima STATUS BORCA u zemlji

Na mesečnom novou Zavod za izradu novčanica izradi 1.000 spomenica

Izvor: K1info/Tanjug

18/07/2023 > 18:44

podeli vest:

Od SEPTEMBRA intenzivnija dodela BORAČKIH spomenica: 34.645 lica ima STATUS BORCA u zemlji
Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad i zapošljavanje


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je da će se od septembra krenuti u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila status borca.

Selaković je to rekao pošto je uručio 54 ugovora udruženjima ratnih vojnih invalida, porodicama palih boraca i boraca, kao i predstavnicima udruženja za čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, na osnovu kojih će biti realizovano projekti iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

- Ove godine je ciklus pokriven iznosom od 30 miliona dinara. Imali smo preko 150 prijava. Organizacije boraca, ratnih vojnih invalida, mirnodopskih invalida, civilnih invalida rata i udruženja koja se bave negovanjem tradicije oslobodilačkih ratova Srbije su očestvovala na konkursu, a njih 54 je dobilo sredstva za projekte koji se trebaju realizovati u toku ove godine - rekao je ministar.

Selaković je istakao da se ministarstvo potrudilo, i da je u dobroj meri uspelo, da ravnomerno pokrije sve kategorije, kao i da ravnomerno geografski raspodeli sredstva od Horgoša do Preševa, tj. na svim teritorijama gde postoje organizacije koje se bave borcima i invalidima. 

Ministar je najavio da će se od septembra krenuti po okruzima u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila svoj status borca.

- Ministarstvo nastavlja da poklanja posebnu pažnju svim kategorijama koje su obuhvaćenje boračko-invalidskom zaštitom. Nastavićemo da radimo na poslu koji smo započeli u Kraljevu prošlog meseca, a koji se tiče dodele boračkih spomenica -  istakao je Selaković.

Kako je rekao, na mesečnom novou Zavod za izradu novčanica izradi 1.000 spomenica.

- Uz organizovanu terensku kampanju smo u poslednjih šest meseci uspeli da podignemo broj lica koja su utvrdila status borca. Početkom ove godine imali smo 25.000 registrovanih boraca, a na današnji dana taj broj je 34.645 lica kojima je utvrđen status borca -  istakao je ministar.

Nastavićemo da radimo na omasovljenju boračke populacije u Srbiji, tako što ćemo na zakonom propisan način utvrđivati njihov status, rekao je Selaković.

 

Ostavite komentar