Vesti > Društvo

Igor Jurić za K1 o sistemu PRONAĐI ME: Uključuju se i DRUŠTVENE MREŽE, i jedan dečji život da SPASIMO je dovoljno

On je rekao i da se traži rešenje za SMS jer pojedini operateri imaju problem da odjednom pošalju poruku svim korisnicima

Izvor: K1info

26/10/2023 > 14:11

podeli vest:

Igor Jurić za K1 o sistemu PRONAĐI ME: Uključuju se i DRUŠTVENE MREŽE, i jedan dečji život da SPASIMO je dovoljno
Foto: printscreen youtube/K1


Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, „Pronađi me“, počeo je juče da radi.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ gostujući u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, ističe da je Srbija prva zemlja koja će imati ovaj sistem po uzoru na Amber Alert. Kako kaže, nakon prve faze sistema, sledi druga koja će uključiti i društvene mreže, a očekuje se potpisivanje ugovora između MUP-a i kompanije Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram.

- Treba da se uključe tržni centri, marketinške agencije koje imaju elektronske bilborde, naftne kompanije i benzinske pumpe i ono što je ključno, treba da se uključe društvene mreže. Očekuje se potpisivanje ugovora između MUP-a i Mete i Viber-a, u prvom tom krugu oni bi bili deo sistema. Time će MUP moći da garantuje da će se neki podaci i same informacije za nestanak deteta, povući kada se dete pronađe ili se obustavi potraga - rekao je Jurić.

On je rekao i da se traži rešenje za SMS jer pojedini operateri imaju problem da odjednom pošalju poruku svim korisnicima.

- Dobija se automatski SMS poruka, što se tehnički nadograđuje. Jako je zahtevno u jednom momentu poslati SMS svim korisnicima, sa tim se jako teško bore pojedini operateri. Zato će se raditi na unapređenju sistema, gde neće biti korišćen SMS, nego sa baznih stanica će se dobijati informacija da je dete nestalo i to je nešto što će olakšati sam sistem - rekao je Jurić.

Prema njegovim rečima, naš sistem se u pojedinim detaljima razlikuje od američkog Ambert Alerta.

- Mi smo mnogo više dali na informisanju javnosti. U Americi nije tako često objavljivanje informacija o nestalom detetu kao što će biti kod nas. Oni na svaka dva sata daju informaciju, dok su kod nas mediji u obavezi da u toku osam sati na svakih pola sata objavljuju informacije. Neke te sitnice i kriterijumi, mi smo ih mnogo ublažili u odnosu na neke zemlje. Čak se u nekim zemljama ne pokreće sistem za svako dete ispod sedam godina koje nestane. Mnogo nekih sitnih detalja se razlikuje u našem sistemu. Ponosan sam i što su ljudi iz policije razmišljali o tome, ne štedeći svoje resurse - dodaje on.

Ipak, kako je istakao, bliskost sa decom je najvažnija, kako bi roditelji lakše shvatili da li se nalaze u opasnosti

- U slučaju naše Tijane mi smo odmah znali da nešto nije u redu, jer ona nije imala naviku da kasni, što nije slučaj sa starijom ćerkom. U zavisnosti od toga kako funkcionišu porodice, neki mogu da saznaju mnogo pre, a neki nažalost ne mogu da saznaju odmah i to i jeste problem. Roditelji devojčice iz Niša, koja je bila juče na našoj konferenciji i bila je svedok pokretanja sistema, mislili su da je ona u školi. Ona je otišla u školu, niko nije prijavio da nije došla, tek kada se nije pojavila nakon završenih časova, shvaćeno je da se nešto desilo. U zavisnosti od situacije ili porodičnih odnosa zavisi nam i kada se pokreće nestanak. To nam govori da trebamo da budemo bliskiji sa svojom decom, da imamo bolju komunikaciji sa njima, školom, institucijama, da bi u nekoj nepredviđenoj situaciji, mogli da na vreme reagujemo, jer je brzina i efikasnost potrage jako bitna kada je reč o nestanku dece, kako bi se policiji dale ključne informacije od izuzetne vrednosti, da bi se odmah krenulo u potragu - rekao je on u emisiji "Uranak".

U Americi je spašeno 3.000 dece pokretanjem ovog sistema.

- Ja ne mogu tačno da kažem koliko će dece biti spašeno, ali i jedan dečji život je  sasvim dovoljan, suvišno je pričati o tome. Siguran da će ovaj sistem pomoći da se spasi barem jedno dete u Srbiji u narednih godinu, dve ili tri - zaključio je Jurić.

 

Ostavite komentar