Vesti > Društvo

VAŽAN APEL LEKARA: Građani da ostanu kod kuće u NAJTOPLIJEM DELU DANA i da se hidriraju, nesreće sve ČEŠĆE

Srce traži nešto slano i slatko da se održava pritisak i naravno tečnost da bismo održavali hidrataciju, objasnila je lekar Stefanović

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/07/2024 > 14:32

podeli vest:

VAŽAN APEL LEKARA: Građani da ostanu kod kuće u NAJTOPLIJEM DELU DANA i da se hidriraju, nesreće sve ČEŠĆE
Foto: Shutterstock


Lekar Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović savetovala je danas građanima da u najtoplijem delu dana ne izlaze napolje, da konzumiraju laganu hranu i da što više hidriraju organizam.

Stefanović je za Tanjug navela da je iznenađujuće što se u poslednjih 24 do 36 sati u svakoj smeni hitne pomoći prijavi jedan pad sa visine i apelovala na građane da budu obazrivi, jer je moguće da im se zavrti u glavi usled pada pritiska, a pogotovo ako su izloženi sunčanoj strani.

- Pri nameštanju roletni čovek je pao sa visine. Takve poslove bi možda i trebalo odložiti, ali ono što je najvažnije jeste da prilikom obavljanja takvih poslova ne konzumirate alkohol. Alkohol na ovim vrućinama nije dobar način da se rashladite, čak i neka pića koja svi volimo. Prosto znajte da se sa svakom čašom takve vrste alkoholnog pića gubi tečnost jer alkohol i zbog šećera i zbog svega deluje tako na naš organizam da biste posle čaše alkoholnog pića trebali da popijete tri čaše vode da biste to nadoknadili - rekla je ona.

Ona je poručila ljudima koji moraju da rade u najtoplijem delu dana da pored sebe imaju vodu ili limunadu zaslađenu medom.

- Srce traži nešto slano i slatko da se održava pritisak i naravno tečnost da bismo održavali hidrataciju - navela je ona.

Na pitanje kojoj kategoriji građana najmanje prijaju ovakve vrućine, Stefanović je navela da su hitnu pomoć noćas najviše zvali pacijenti koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali da su najugroženiji kardiovaskularni pacijenti.

- Kad je bilo ovo rashlađenje, oni su zvali zbog povećanog pritiska, a sada uz njihovu terapiju može doći do naglog pada pritiska. Njima je savet da ostanu u kućama, pogotovo u najtoplijem delu dana, i molim vas, slobodno koristite sva sredstva za rashlađivanje - apelovala je doktorka.

Ona je poručila građanima da ukoliko usled vrućine nekome pozli u njihovom prisustvu, da ga, ako ima uslova, uvedu u rashlađenu prostoriju.

- Ako on priča, dolazi sebi i samo kaže malo mi nije dobro, slobodno mu dajte nešto i slano i slatko i dosta vode da popije. Ako ne dolazi sebi, ako je sve vreme bez svesti, okrenite ga u bočni koma položaj i odmah zovite hitnu pomoć. Ne pokušavajte ništa da mu dajete - rekla je ona.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Stefanović je rekla da može da se razlikuje umor i stanje uzrokovano visokim temperaturama i da je potrebno da, ukoliko se neko oseća neubičajeno loše i ne može da pređe 10 metara, da se zaustavi i pozove hitnu pomoć.

- Ako vam se iznenada tako zavrti, spustite se nekako dok još niste pali i bilo bi dobro da dok ste još uvek u tom položaju zovete hitnu pomoć - rekla je ona.

Doktorka je savetovala građanima da izbegnu vežbanje na visokim temperaturama, ako nisu u rashlađenom prostoru ili u teretanama koje imaju klimu.

- Naravno, svi profesionalni sportisti nemaju taj luksuz i njihov organizam je pripremljen. Svi drugi koji ne morate jednostavno malo odložite da prođe ovo najtoplije vreme - rekla je ona.
 

Ostavite komentar