Vesti > Hronika

OŠTRE REČI profesorke Nade Trifković: ZAKAZAO JE KOMPLETAN SISTEM, šta očekivati kad su deci uzori STARLETE I KRIMINALCI

Ovo je sada tragična posledica decenijskog uništavanja obrazovanja, smatra profesorka

Izvor: K1info

03/05/2023 > 14:39

podeli vest:

OŠTRE REČI profesorke Nade Trifković: ZAKAZAO JE KOMPLETAN SISTEM, šta očekivati kad su deci uzori STARLETE I KRIMINALCI
Foto: Screenshot Tanjug video


Profesorka Nada Trifković kazala je danas u "Uranku“ na televiziji K1 da je zakazao kompletan sistem, nakon tragedije u školi na Vračaru gde je danas sedmak ubio osam đaka i čuvara.

- Ovo je sada tragična posledica decenijskog uništavanja obrazovanja koje više nema vaspitnu ulogu. Nema sinhronizacije među ministarstvima. Obrazovanje je uvek išlo uz vaspitanje. Danas, ne možete očekivati da obezvređeni nastavnik bude autoritet. Ne možete očekivati da škole sa velikim brojem učenika godinama imaju jednog psihologa i pedagoga, a da tamo neki nepoznati imaju po pet ljudi u obezbeđenju. Škole nemaju, iako je omogućeno, školskog policajca, nemaju obučene nastavnike. Godinama govorimo o tome da je neophodno da se uvede predmet Bezbednosna kultura kako bi se roditelji, deca i nastavnici edukovali za ovakve situacije - kazala je profesorka Nada Trifković na televiziji K1 i dodala:

- Ne možete očekivati da u društvu u kome su mladima uzori dileri, starlete i bivši kriminalci da škola ima bilo kakav autoritet u vremenu, kada deca snimaju svašta i sve puštaju na društvene mreže, kada je vršnjačko nasilje postalo dominantan oblik nasilja.  

Profesorka Trifković kazala je da ova tragedija otvara hiljadu pitanja.

- Neophodno je implementirati strategiju, o tome se priča decenijama. Mi nemamo problem da nešto propišemo, već da primenjujemo - zaključila profesorka sa Instituta za bezbednost u "Uranku“.

 

Ostavite komentar