Vesti > Politika

Nova runda razgovora BEOGRADA i PRIŠTINE, Dačić uveren: Nastaviće politiku IZBEGAVANJA formiranja ZSO

U implementacionom planu samo su dve stvari koje se konkretno spominju na početku - ZSO i deklaracija o nestalim licima

Izvor: K1info/Tanjug

01/05/2023 > 12:15

podeli vest:

Nova runda razgovora BEOGRADA i PRIŠTINE, Dačić uveren: Nastaviće politiku IZBEGAVANJA formiranja ZSO
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Priština 10 godina radi na izbegavanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da veruje da će i sutra u Briselu, tokom nove runde razgovora sa Beogradom, nastaviti sa istom politikom.

- Priština će pokušati da minimizira značaj ZSO. Počev od imena, statuta, upravljačkog tima, pa do ovlašćenja koja ta zajednica ima - rekao je Dačić novinarima nakon što je ispred SPS-a položio venac na grob Dimitrija Tucovića, povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Podsetio je da je prošle nedelje učestvovao na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razgovaralo, između ostalog, i o ZSO, a da je i pre 10 godina održana sednica te organizacije na kojoj se pričalo o istoj temi.

- Pre 10 godina smo isto to slušali. Svi su izrazili oduševljenje da je to istorijski značajan akt. Prošlo je 10 godina, a ZSO se nije desio - rekao je Dačić.

Naglasio je da veruje da je svima jasno da Srbija čvrsto insistira na formiranju ZSO i da je to prva tačka u ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Ohridu.

- U implementacionom planu samo su dve stvari koje se konkretno spominju na početku - ZSO i deklaracija o nestalim licima. To će biti, kako mi je predsednik Vučić rekao, glavne teme. Da li će i kakvom će dinamikom sve to ići, u ovom trenutku je zaista veoma teško reći. Ali to je od suštinskog značaja, jer bez ZSO neće biti ni implementacije drugih delova tog dogovora - kazao je Dačić.

Dodao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svakog dana stvara neke nove krize, kako bi preusmerio pažnju na probleme na terenu i kako bi se "zaključilo" da još nema uslova za formiranje ZSO.

- Njima je svakako očekivanje da Srbe proteraju i da nema potrebe za ZSO. Srbija ima čvrst stav. Mi ćemo biti uz naš narod na KiM. Uoči sutrašnjeg sastanka jedno je sigurno, Srbija će biti konstruktivna i predsednik Vučić je spreman za taj sastanak - zaključio je Dačić.

 


 

Ostavite komentar