Vesti > Politika

EU DEMANTOVALA KURTIJA: Otkriveno šta piše u PREDLOGU SPORAZUMA koji je predstavljen JOŠ U JUNU

Žozep Borelj posle sastanka jasno rekao da je predlog Beogradu i Prištini već predstavljen tokom sastanka u junu

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 11:03

podeli vest:

EU DEMANTOVALA KURTIJA: Otkriveno šta piše u PREDLOGU SPORAZUMA koji je predstavljen JOŠ U JUNU
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Evropska unija demantovala je tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu i podsetila na predlog za redosled primene postignutih sporazuma koji je već predstavila u okviru dijaloga, saznaje Tanjug. 

Tanjug je imao uvid u predlog EU koja je, prema našim saznanjima, istakla da je predlog za redosled primene, za koji je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon sastanka jasno rekao da je predlog Beogradu i Prištini već predstavljen tokom sastanka u junu. 

Napominju i da je specijalni izaslanik EU  za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.

"Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna", dodaju iz EU. 

U tekstu, koji je predstavljan stranama, a u koji je Tanjug imao uvid, članom 7 se predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine. 

U tekstu, na kojem se kao datum navodi 19. jul 2023, dodaje se da je članovima 7 i 10 predviđen završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM.

Ovi članovi predviđaju i paralelno uspostavljanje "instrumenta samouprave" za Srbe na KiM, ali i ukidanje struktura pod upravom Beograda na KiM i njihovu tranziciju, po potrebi, u okviru instrumenta za samoupravu Srba na KiM.

Članovi 1, 7 i 10 predviđaju paralelno pokretanje pregovaračkog procesa o "statutu instrumenta za samoupravu" Srba na KiM. 

U članu tri navodi se da se strane neće međusobno mešati u unutrašnje poslove i da će se uzdržati od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.

Članom 10 predviđeno je postizanje sporazuma o obavezujućem planu puta za ispunjenje "odgovarajućih neizmirenih obaveza" koje proističu iz ranijih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

Član 6 govori o osnivanju posebnih radnih grupa kojima predsedava EU za primenu akcija pomenutih u članu 6 sporazuma, dok član 9 govori o donatorskoj konferenciji i pripremi zajedničkih projekata strana. 

Ostavite komentar