Vesti > Svet

INCIDENT OGROMNIH RAZMERA! KINEZI slučajno lansirali RAKETU, letelica pala blizu grada, pa IZAZVALA POŽAR (VIDEO)

Delovi rakete koji su pali na tlo izazvali su lokalni požar

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

01/07/2024 > 15:35

podeli vest:

INCIDENT OGROMNIH RAZMERA! KINEZI slučajno lansirali RAKETU, letelica pala blizu grada, pa IZAZVALA POŽAR (VIDEO)
Foto: X Printscreen/Newsweek


Kompanija Peking Tianbing, poznata i pod nazivom "Svemirski pionir", saopštenje o incidentu objavila je na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži "Wechat".

Delovi rakete koji su pali na tlo izazvali su lokalni požar, objavio je Biro za upravljanje vanrednim situacijama u gradu Gongi. Kako je navedeno, požar je ugašen i niko nije povređen tom prilikom.

Dvostepena raketa Tianlong-3 (Nebeski zmaj 3) predviđena je za višekratnu upotrebu a kompanija Svemirski pionir razvija je u proteklih pet godina.

- Zbog strukturnog kvara veze između tela rakete i platforme za testiranje, prvi je stepen rakete odvojen od lansirne rampe. Nakon poletanja, ugrađeni kompjuter se automatski isključio, a raketa je pala u planine 1,5 kilometara jugozapadno od platforme za testiranje. Telo rakete je palo u planine i raspalo se - dodaje se u saopštenju kompanije.

"Space Pioneer", vodeća komercijalna raketna kompanija, specijalizovana je za rakete na tečno gorivo.

Ova kompanija, jedna od niza koje deluju u privatnom sektoru, u aprilu 2023. je lansirala raketu Tianlong-2. Ovo je bila prva raketa na tečno gorivo koju je lansirala jedna privatna kineska kompanija, navodi Rojters.

Tianlong-3, raketa koja se srušila u nedelju, velika je raketa na tečno lansiranje. Napravljena je da pomogne izgradnju kineske satelitske internet mreže.

Ovaj incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što se kineski lunarni modul Čang'e-6 vratio iz svemira, gde je prikupio prve uzorke sa druge strane Meseca.

Ostavite komentar